În momentul de faţă, oficialul de la Berlin a fost de acord să plătească doar un miliard de euro către Ucraina. Concret, ministrul german de Finanțe se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19. Totodată, guvernul ucrainean a anunțat în mai multe rânduri că deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari, iar aceste fonduri au fost solicitate de la parteneri.
Christian Linder își motivează poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să nu plătească 900 de milioane de euro din datoria externă. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei italiene, întârzierea tranşei ar putea fi unul dintre motivele demiterii ambasadorului ucrainean în Germania, Andrei Melnik.
German Finance Minister Christian Linder blocks financial tranche to #Ukraine from the #EU in the amount of €9 billion This information was shared by the Corriere della Sera newspaper, citing its own sources. #Ukraine #WarInUkraine pic.twitter.com/gWbgjh7pQN
— cyberlollipop (@cyberlollipop) July 10, 2022
Anterior, cotidianul german Bild susținea că diplomatul ucrainean va fi numit într-o nouă funcție – viceministru de externe, relatează agenția de știri ucraineană Unian.
Comisia Europeană a propus să trimită la Kiev un pachet de asistență financiară în valoare de 9 miliarde de euro în primăvară. Tranșa a fost apoi aprobată de liderii statelor membre UE.
Banii ar fi daţi Ucrainei sub formă de împrumut cu o perioadă de rambursare de 25 de ani și fără dobândă. Prima tranșă de ajutor european în valoare de 1 miliard de euro a fost aprobată de Parlamentul European pe 7 iulie.