Muncitorilor străini le este permis să se afle în cea mai mare economie europeană, fără a plăti prestaţii sociale, pentru o perioadă de până la 102 zile, faţă de 70 de zile în mod obişnuit, a decis miercuri Guvernul de la Berlin. Germania va permite astfel lucrătorilor să fie angajaţi în agricultură pe teritoriul ţării pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce va ajuta semănatul şi recoltarea, şi va asigura o bună aprovizionare cu produse interne, a explicat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.
Reducerea migrării angajaţilor va ajuta de asemenea la reducerea şanselor de infectare transfrontaliere, a adăugat oficialul german, potrivit Agerpres.
Anul trecut, limita a fost extinsă la 115 zile. Aproximativ 270.000 de persoane au fost înregistrate în 2020 ca „lucrători sezonieri” în agricultura germană.
Opoziţia susţine că decizia permite companiilor să practice „dumpingul social” – exploatarea forţei de muncă ieftine din străinătate.
Kloeckner a insistat că măsura adoptată de Germania cu privire la muncitorii străini care lucrează în agricultură este temporară şi reprezintă o excepţie, din cauza pandemiei.