Marea majoritate a plângerilor (15.000) au fost formulate de către sirieni, care formează cea mai numeroasă categorie de solicitanți de azil în Germania.
Șansele lor de a câștiga procesele intentate contra Biroul federal german pentru migrație și refugiați (BAMF) s-au dovedit a fi ridicate, în peste 90% din cazuri tribunalele administrative hotărând că ei au dreptul la protecție deplină în conformitate cu Convenția de la Geneva privind refugiații.
Deși acei refugiați care beneficiază de protecție secundară sunt feriți de expulzare, ei încă se confruntă cu dezavantaje considerabile în comparație cu persoanele ce beneficiază de statutul deplin de refugiat în Germania, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Alertă în Germania: Mai multe şcoli din ţară au primit ameninţări cu atacuri armate
Începând din luna martie, numărul sirienilor care au primit doar protecție secundată din partea BAMF a sporit masiv. În perioada septembrie 2014 — martie 2016, BAMF a oferit protecție colectivă refugiaților sirieni, însă de la jumătatea lunii martie sirienii trebuie să solicite azil în mod individual, doar circa 60% primind protecție secundară.
În 2014, înainte de a fi introduse cazurile colective, aproximativ două treimi dintre refugiații sirieni au primit protecție deplină în Germania.