Germania a început, de astăzi, verificări aleatorii la granițele sale cu cinci națiuni vest-europene, în timp ce încearcă să restrângă migrația ilegală. Verificările au început la granițele cu Franța, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Danemarca și sunt programate, inițial pentru șase luni.
Germania a anunțat încă de săptămâna trecută că extinde controalele la frontiere la toate cele nouă granițe terestre săptămâna aceasta, ca parte a unui efort de a combate migrația ilegală și criminalitatea în urma recentelor atacuri extremiste, citează Asociated Press.
Citește și : O țară asiatică renunță la permisul de conducere. Măsura va intra în vigoare din 24 martie 2025
Țara vest-europeană este situată în centrul spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene care au abolit controalele la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la frontierele externe și aeroporturi.
Noile controale la frontieră ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a mărfurilor, lucru remarcat și de premierul polonez Donald Tusk, care a acuzat Germania că pune în pericol întregul sistem Schengen cu noile sale controale suprinzătoare.
Guvernul german, condus de Angela Merkel, a primit peste un milion de imigranți în timpul crizei imigranților 2015-2016, dar acum urmărește înăsprirea regulilor, în timp ce se confruntă cu o creștere a extremei drepte.
Ministrul de Interne german, Nancy Faeser, a declarat că prin aceste măsuri se dorește „întărirea securității interne prin acțiuni concrete” și se continuă „poziția dură împotriva migrației ilegale”, conform CNN.
Ea a adăugat că această mișcare are ca scop protejarea cetățenilor germani de pericolele reprezentate de terorismul islamist, precum și de infracțiunile transfrontaliere grave.
Mișcările sunt luate și în contextul atacurilor simpatizanților Statului Islamic, relevant fiind cazul în care un sirian de 26 de ani a fost arestat, ca suspect, după un atac din luna august care a lăsat 3 morți și 8 răniți.
A face parte din Spațiul Schengen înseamnă, în primul rând, că statele nu efectuează controale la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor de amenințări specifice. De altfel, statele efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.
Astfel, persoanele care călătoresc cu avionul nu mai trebuie să prezinte cartea de identitate sau pașaportul la controlul vamal, deoarece granițele sunt desființate. De asemenea, oamenii pot circula liber, cu mașina sau pe jos, între state, fără să prezinte documente vreunui oficial vamal, acesta fiind un principiu fundamental al Acordului de la Schengen.
Prin urmare, impunerea de controale la graniță de către Germania contravine principiilor Spațiului Schengen, însă este o măsură națională luată pentru a proteja țara de migrația ilegală.