Germania este în recesiune, iar economia sa va crește cu greu în acest an, potrivit Bloomberg. Produsul intern brut se va contracta cu 0,1% în primul trimestru, arată sondajul realizat între 8 și 14 martie. În urmă cu o lună, analiștii preziceau o stagnare în primele trei luni ale anului.
Bundesbank, Banca Centrală a Germaniei a subliniat, de asemenea, că Germania se află probabil într-o criză de șase luni, deși a ținut să precizeze că o scădere severă este puțin probabilă.
Germania este pe cale să intre pentru prima oară în ultimii 20 de ani într-o recesiune de doi ani, după ce economia sa s-a contractat în 2023 pe fondul prețurilor crescute la energie și a cererii industriale mai slabe, relatează şi The Guardian.
Agenția națională de statistică a Germaniei a transmis că „multiplele crize” care au afectat economia germană au contribuit la scăderea cu 0,3% a PIB-ului în 2023, prin comparație cu anul precedent, în condițiile în care dobânzile mai mari și creșterea costurilor de viață și-au pus și ele amprenta.
În mod similar, Ministerul Economiei a declarat că majoritatea institutelor de cercetare „se așteaptă ca Produsul Interb Brut (PIB) să scadă din nou în primul trimestru din 2024”.
„În pofida tendințelor pozitive în producția industrială, construcții și comerț exterior la începutul anului 2024, nu se întrevede încă o redresare economică notabilă”, a declarat vineri în raportul său lunar. „Acest lucru se datorează cererii interne în continuare slabe, costurilor de finanțare ridicate și sentimentului încă moderat în rândul gospodăriilor private și al companiilor”.
Respondenții la sondajul Bloomberg și-au redus, de asemenea, previziunile pentru întregul an 2024, văzând acum o creștere de doar 0,1% pentru economia din Germania, de care pare că într-un final, se va lipi eticheta de „bolnav al Europei”.
Veste proastă pentru românii cu salarii mari, anunţată de Marcel Boloş. Care sunt cele patru scenarii prin care statul ia impozite mai mari
Acest lucru este în concordanță cu avertismentul Ministerului Economiei potrivit căruia „o revenire economică notabilă nu este așteptată decât mai târziu în cursul anului, pe măsură ce ratele inflației continuă să scadă, salariile și veniturile cresc, piața forței de muncă rămâne stabilă și impulsul din comerțul exterior crește”.
Datele care urmează să apară în această săptămână ar putea să susțină puțin sentimentul. Se preconizează că atât sondajul ZEW privind așteptările de marți, cât și indicele Ifo privind climatul de afaceri de vineri se vor îmbunătăți.
„Economia germană se confruntă cu provocări enorme”, a declarat Martin Belchev de la FrontierView pentru Bloomberg. „A pierdut energia ieftină din Rusia, piețele de desfacere înfloritoare din China și o garanție de securitate aproape gratuită din partea SUA”.