CDU-ul lui AKK şi Merkel a obţinut o victorie în scrutinul de duminică, însă cu cel mai slab scor din istoria sa, la două zile după un apel lansat de zeci de agenţi germani de influenţă pe Internet la vot împotrtiva coaliţiei aflate la putere – din care fac parte Uniunea Social Democrată (CSU) şi Partidul Social Democrat (SPD) – din cauza politicii sale în lupta împotriva modificărilor climatice, considerată insuficientă.
”Cum ar reacţiona ţara dacă 70 de ziare ar face un apel, împreună, cu două zile înainte de un scrutin, să se voteze împotriva CDU şi SPD? Ar fi fost o manipulare electorală”, a declarat ea luni, în urma unei reununi a formaţiunii sale. AKK a sugerat să se creeze reguli de aplicat ”lumii digitale”, potrivit news.ro.
Subiectul a declanşat o polemică. El a ajuns să domine tendinţele pe Twitter mai ales, unde hashtaguri precum ”cenzură” sau ”AKKdemisia” erau primele.
Adversari politici ai preşedintei CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer- ca liderul DFP (liberali) Christian Lindner – au trecut la atac. Lindner a spus că ”nu-i vine să creadă”. Din contră, ”avem nevoie de mai multe dezbateri deschise”, a pledat el.
Citeşte şi Angela Merkel respinge speculaţiile că ar putea demisiona înainte de sfârşitul mandatului
CDU este afectat, de săptămâna trecută, de o înfruntare cu YouTuberi. Totul a pornit de la o înregistrare video ce a devenit virală a unui agent de influenţă online, Rezo, care denunţa timp de 55 de minute politica CDU în domeniul mediului, o postare vizualizată de milioane de ori.
Cadre CDU au ironizat, mai întâi, această lungă diatribă argumentată, iar apoi, în faţa amplorii succesului său, l-au invitat pe YouTuber la o întâlnire, potrivit news.ro.
Rezo nu a răspuns invitaţiei şi a difuzat vineri, cu două zile înaintea alegerilor europene, o întregistrare împreună cu 70 de alţi YouTuberi, în care au îndemnat la vot, în numele luptei împotriva încălzirii globale, împotriva CDU şi a partenerului său de coaliţie SPD.
Conservatorii germani au obţinut o victorie în scrutinul de duminică – cu 28% din voturile exprimate -, mulţumită mobilizării electoratului în vârstă. Însă acesta este cel mai slab scor din istoria sa. Invers, Verzii – cu aproape 21% din voturile exprimate – au obţinut voturile celor în vârstă de până în 40 de ani, potrivit news.ro.
Eşecul Guvernului Merkel de a-şi respecta angajamentele în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice a contat mult. Potrivit unei analize postelectorale realizate de televiziunea ARD, această tematică a devenit prioritară în rândul a 46% dintre alegători – înregistrând un salt de 29 de puncte procentuale faţă de nivelul la care se afla la alegerile europene în 2014.