În timp ce Grecia a cerut, după Italia, mai mult ajutor european pentru a face faţă fluxului migratoriu la frontierele sale maritime, Berlinul ar dori să accelereze repatrierea solicitanţilor de azil a căror cerere este ‘clar nejustificată’, potrivit ministrului de interne din landul Turingia, Jörg Geibert, care împreună cu omologii săi din alte state regionale au dezbătut joi şi vineri această problemă.
Germania se pregăteşte de asemenea să faciliteze retrimiterea în ţările de origine a solicitanţilor de azil provenind din Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina, considerând că aceste trei state sunt sigure şi că nu există persecuţii, torturi, violenţe arbitrare, tratamente inumane sau umilitoare.
Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, urmează să examineze începând cu 19 septembrie un proiect de lege în acest sens, deja adoptat de deputaţi. Dar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului sunt împotriva acestei măsuri.
Citeşte şi Un delegat afgan la summitul NATO a cerut AZIL POLITIC la aterizarea în Marea Britanie
Cancelarul Angela Merkel justifică aceasta măsură prin dorinţa Germaniei de ‘a se concentra asupra refugiaţilor care au nevoie de ajutor de urgenţă sau care au motive de a solicita azil, precum sirienii care sunt din ce în ce mai numeroşi.
Sârbii, cel mai adesea de etnie romă, foarte săraci şi marginalizaţi de societate, sunt printre cei mai mulţi numeroşi solicitanţi de azil în Germania.
Citeşte şi Lui Edward Snowden îi EXPIRĂ AZILUL politic în Rusia. Ce vrea să facă fostul spion al CIA
De la sfâşitul anului 2010, solicitările de zil au fost în creştere în Germania. Prima economie în Europa, Germania înregistrează de doi ani cel mai mare număr de solicitanţi de azil din UE, depăşind Franţa.