Revendicarea de reparaţii financiare din partea Germaniei, în compensaţie pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi „împrumutul” forţat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experţi greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.
Angela Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două ţări după tensiunile din perioada de vârf a crizei greceşti (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse ţării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată şi o implozie a zonei euro, potrivit Agerpres.
„Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia”. (…) Sprijinul Berlinului faţă de Grecia este „în beneficiul ambelor ţări”, a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.
Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că ţara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiţie a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. „Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal şi pot fi reglementate pe calea justiţiei, în forul european competent”, a spus preşedintele grec, informează Agerpres.
Oficial, pentru Berlin, subiectul reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost reglat definitiv prin tratate internaţionale, dar unii responsabili sunt mai puţini categorici în acest sens. În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut public „iertare în numele Germaniei” familiilor victimelor unui masacru comis de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial în munţii din nordul Greciei.