Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a făcut anunţul oficial. Trupele vor fi mutate în Iordania, iar planul va fi elaborat în colaborare cu partenerii Germaniei din NATO, în următoarele săptămâni. Totuşi, acţiunea ar putea să dureze două luni.
Oficialul german a mai precizat că avioanele de recunoaştere au reprezentat o parte importantă a operaţiunilor împotriva Stat Islamic, dar o pauză de două sau trei luni ar avea mai mult un efect simbolic decât practic.
270 de militari germani se află în baza aeriană de la Incirlik, în apropierea graniţei cu Siria, pentru a susţine campania împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis că o delegaţie parlamentară germană ar putea vizita baza NATO din oraşul Konya, dar a precizat că nu e încă posibilă o vizită la baza aeriană de la Incirlik, din sudul Turciei. Turcia a blocat mai multe cereri din partea unor parlamentarilor germani pentru accesul în bază.
Relaţiile bilaterale dintre aliaţii NATO Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce Berlinul a acordat azil politic unor oficiali militari turci suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016.
În trecut, Germania le-a interzis politicienilor turci să se adreseze expaţilor în cadrul unor mitinguri pentru organizarea referendumului de extindere a prerogativelor prezidenţiale. În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de „tactici naziste”. Berlinul şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la tendinţa de guvernare autoritară în Turcia.
Germania este cel mai important partener comercial al Turciei, importurile germane crescând anul trecut cu aproape 7%, la 15,4 miliarde de euro, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică.