Informația a fost dezvăluită de publicația britanică The Telegraph și preluată de cotidianul german Bild, care citează oficiali din Uniunea Creștin Democrată (CDU), partid aflat în pole position pentru a forma următorul guvern german.
Timp de decenii, Germania a păstrat aproximativ 1.200 de tone din rezervele sale de aur – a doua cea mai mare rezervă de acest fel din lume, după cea a Statelor Unite – într-un seif adânc în subteran, în incinta Rezervei Federale a SUA din Manhattan, New York. Valoarea estimată a acestui tezaur se ridică la aproximativ 113 miliarde de euro (96 de miliarde de lire sterline) și reprezintă circa 30% din totalul rezervelor de aur ale țării.
Această practică, considerată până de curând o măsură prudentă de securitate și lichiditate internațională, a fost pusă sub semnul întrebării în contextul tensiunilor recente din relațiile transatlantice. Unii oficiali germani și-au exprimat temerile că Washingtonul nu mai poate fi considerat un partener complet de încredere.
„Desigur, întrebarea a apărut din nou”, a declarat Marco Wanderwitz, fost ministru german și membru marcant al CDU, pentru cotidianul Bild.
Wanderwitz, care a renunțat recent la locul său în Bundestag, este cunoscut pentru poziția sa fermă privind transparența și controlul asupra rezervelor naționale de aur.
„Cer verificări regulate ale rezervelor de aur ale Germaniei”, a spus el.
Wanderwitz a pledat în trecut pentru o politică ce ar permite oficialilor germani să inspecteze în mod constant aurul depozitat în străinătate, sau chiar pentru retragerea totală a acestuia. El a încercat în 2012 să obțină aprobarea pentru o vizită de inspecție a rezervelor, însă solicitarea sa a fost respinsă.
Aceleași preocupări sunt împărtășite și de Markus Ferber, membru al Parlamentului European din partea CDU. Acesta a subliniat importanța verificării fizice și documentate a rezervelor.
„Cer verificări regulate ale rezervelor de aur ale Germaniei. Reprezentanții oficiali ai Bundesbank trebuie să numere personal lingourile și să documenteze rezultatele acestora”, a declarat Ferber.
Pozițiile celor doi oficiali au fost exprimate înainte ca administrația Trump să impună, în această săptămână, noi tarife comerciale asupra Uniunii Europene – măsură care, potrivit unor analiști, ar putea amplifica și mai mult suspiciunile Berlinului cu privire la fiabilitatea partenerului american.
Pe lângă rezervele aflate în New York, Germania mai păstrează 13% din rezervele sale de aur la Londra, în timp ce restul se află în Frankfurt. În contextul actual, tot mai multe voci cer ca toate lingourile să fie aduse înapoi pe teritoriul european.
Michael Jäger, membru al Asociației Contribuabililor din Europa, a declarat că relocarea completă a rezervelor în Europa ar fi o măsură necesară de precauție.
„Ar fi mai bine să aducem toate rezervele de aur germane la Frankfurt sau cel puțin în Europa cât mai repede posibil”, a spus Jäger.
Cu toate acestea, banca centrală a Germaniei rămâne precaută în privința unei decizii radicale. Contactată de Bild, Bundesbank a transmis că „nu are absolut nicio îndoială că în Rezerva Federală din New York avem un partener de încredere în stocarea rezervelor noastre de aur”.
Citeşte şi: DOCUMENT CIA declasificat de Trump: Adolf Hitler NU s-a SINUCIS. Țara în care s-a ascuns