Germania nu mai suportă migranţii: Berlinul cere să se accelereze expulzările

Germania, care a primit peste un milion de migranți începând din 2015, vrea să accelereze expulzările solicitanților de azil respinși, printr-o serie de măsuri aflate în discuție joi, pe fondul controversei privind retrimiterea de migranți spre Afganistan.
Filip Stan
09 feb. 2017, 13:14
Germania nu mai suportă migranţii: Berlinul cere să se accelereze expulzările

Cancelarul federal Angela Merkel, criticată chiar și în tabăra sa pentru că a deschis frontierele țării pentru mai mult de un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016, urmează să discute joi seara cu reprezentanți ai landurilor despre un plan ce prevede 16 măsuri și menit să crească numărul de expulzări.

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a pledat joi dimineața pentru „eforturi comune” ale statului federal și ale landurilor, acestea din urmă având competențe în materie de expulzări.

„Trebuie să facem mai mult pentru a-i conduce (pe migranți) la frontieră și pentru expulzări, pentru că numărul solicitanților de azil respinși crește”, a insistat el la televiziunea germană, dând asigurări că numărul solicitanților autorizați să rămână în Germania crește de asemenea.

Printre măsuri se numără înființarea unui „centru de expulzări” care să permită coordonarea acțiunii statului federal cu cele ale landurilor. Noi stimulări financiare menite să-i încurajeze pe migranți să se întoarcă benevol în țările de origine sunt de asemenea prevăzute.

Presat să acționeze de o opinie publică extrem de îngrijorată de sosirea acestor refugiați și de consolidarea electorală a unui partid populist de dreapta, guvernul german vrea totodată să sporească presiunea asupra țărilor care nu se grăbesc să-și preia cetățenii.

Țările din Maghreb sunt cu precădere vizate, în special Tunisia. Autorul atentatului sângeros comis la 19 decembrie într-un târg de Crăciun de la Berlin, tunisianul Anis Amri, nu a putut fi expulzat din cauza lipsei de cooperare din partea autorităților tunisiene.

Guvernul Angelei Merkel se confruntă de asemenea cu o opoziție tot mai mare a landurilor de a organiza retrimiteri de cetățeni afgani din cauza recrudescenței luptelor în țara lor. Cinci din cele 16 landuri au decis să suspende expulzările spre Afganistan, în timp ce potrivit ONU anul 2016 a fost cel mai sângeros pentru afgani de la începutul recenzării victimelor civile, în 2009. Însă Angela Merkel a dat asigurări că, dacă expulzările spre Afganistan nu sunt „ușoare”, unele regiuni din această țară se bucură totuși de o relativă securitate ce autorizează retrimiterile.

Germania a organizat din decembrie două curse charter cu destinația Kabul, adică în jur de 60 de persoane în total, în conformitate cu un acord semnat între europeni și afgani în octombrie.

În 2016, circa 80.000 de persoane au fost retrimise din Germania sau au părăsit țara în mod benevol, comparativ cu 50.000 anul precedent.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Lovituri în serie pentru Putin. A fost părăsit de mulți prieteni
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți