Germania, plan de urgenţă pentru a gestiona aprovizionarea cu gaze. Se pregăteşte raţionalizarea în cazul în care un impas legat de cererea Rusiei de a plăti combustibilul cu ruble întrerupe sau opreşte aprovizionarea, relatează Reuters.
Insistenţa Moscovei ca ţările din UE să plătescă în ruble pentru gazul rusesc, care acoperă o treime din necesarul anual de energie al Europei, a dus la o serie largă de măsuri preventive: Grecia a convocat o reuniune de urgenţă a furnizorilor, guvernul olandez a anunţat că va îndemna consumatorii să folosească mai puţin gaz, iar autoritatea franceză de reglementare în domeniul energiei le-a spus consumatorilor să nu intre în panică, potrivit Mediafax.
Cererea de ruble, care a fost respinsă de naţiunile din G7, este o represalii la sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina. Moscova numeşte măsurile occidentale un „război economic”.
Cel mai înalt deputat rus a declarat miercuri că Rusia ar putea cere plăţi în ruble şi pentru alte mărfuri, inclusiv petrol, cereale, îngrăşăminte, cărbune şi metale, ceea ce ar creşte riscul de recesiune în Europa şi Statele Unite.
La gaze naturale, cotaţiile futures utilizate ca preţ de referinţă au crescut chiar şi cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înfiinţată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze.
Preţurile la electricitate în Germania, un alt indicator de referinţă pentru piaţa europeană, au crescut şi ele. Toate aceste evoluţii vin într-un context în care Rusia intenţionează să le spună companiilor energetice să plătească în ruble pentru energia achiziţionată din Rusia, începând chiar de joi, o cerere pe care statele din G7 au respins-o în unanimitate, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Franţa se pregăteşte şi ea de o posibilă diminuare a livrărilor de gaze. Compania de distribuţie de gaze se aşteaptă ca Guvernul de la Paris să publice un decret în zilele următoare în care să îşi prezinte planurile pentru o posibilă raţionalizare a gazelor, a declarat directorul companiei GRDF SA, Laurence Poirier-Dietz, într-un interviu pentru cotidianul financiar Les Echos.
Se aşteaptă ca Moscova să-şi facă publice joi planurile privind plăţile în ruble, deşi a declarat că nu va cere imediat ca cumpărătorii să plătească în această monedă pentru exporturile de gaz.