Germania cooperează cu Franţa în contextul acordurilor de la Minsk, a subliniat şefa executivului german, adăugând că noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a spus clar luni, în discursul său inaugural, că încheierea conflictului din estul ţării sale este o prioritate.
Ministerul de Externe german a apreciat că decizia lui Zelenski de a dizolva parlamentul ucrainean şi de a convoca alegeri anticipate este de înţeles, întrucât oricum scrutinul la termen în Ucraina era prevăzut pentru luna octombrie. ”Decizia preşedintelui de a căuta să obţină un nou mandat pentru politicile sale este una logică”, a precizat diplomaţia de la Berlin, potrivit Agerpres.
Fostul actor de comedie Volodimir Zelenski a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Ucrainei în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), deschizând o nouă eră pentru această ţară independentă de mai puţin de 30 de ani, confruntată cu un război şi dificultăţi economice.
La o lună după victoria fără drept de apel în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat, Petro Poroşenko, cel mai tânăr preşedinte ales al Ucrainei postsovietice, în vârstă de numai 41 de ani, a venit pe jos la sediul parlamentului – salutând mulţimea de pe traseu – unde urma să depună jurământul, potrivit Agerpres.
”Mă angajez, prin toate acţiunile mele, să apăr suveranitatea şi independenţa Ucrainei, să asigur bunăstarea Patriei şi a poporului ucrainean, să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să respect Constituţia şi legile Ucrainei, să-mi îndeplinesc îndatoririle în interesul tuturor compatrioţilor mei, să ridic autoritatea Ucrainei în lume”, a declarat Volodimir Zelenski, cu o mână pe Constituţia acestei ţări independente din 1991.
După rostirea jurământului, Volodimir Zelenski a primit un certificat prezidenţial, o insignă, o ştampilă oficială şi un buzdugan, ca însemne ale noii sale funcţii.