Populația Germaniei se ridica la 82,2 milioane de locuitori la sfârșitul anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere 1,2%, adică aproximativ 978.000 mai mulți locuitori în comparație cu 2014.
Aceasta este „cea mai mare creștere a populației din Germania de după 1992, când s-a înregistrat o creștere cu 700.000 de persoane”, a precizat institutul într-un comunicat. Aproximativ 8,7 milioane de cetățeni străini trăiau în Germania la sfârșitul lui 2015, o creștere de 14,7%, și 73,5 milioane de germani, o scădere de 0,2%.
Fără sosirea masivă de refugiați, majoritatea veniți din Siria, Irak sau Afganistan, populația Germaniei ar fi scăzut, subliniază institutul, potivit Agerpres.
Germania, care se confruntă cu îmbătrânirea populației și o natalitate scăzută, a înregistrat cu 188.000 de decese mai mult decât nașteri. Deficitul de nașteri s-a acutizat și mai mult în raport cu 2014, când numărul acestora se ridica la 153.000.
Citeşte şi Angela Merkel: Refugiaţii NU au adus terorismul în Germania; îl deţinem şi îl aveam şi înainte aici
Dezbaterea internă cu privire la beneficiile și inconvenientele migrației s-a amplificat în urma creșterii numărului de atacuri violente comise asupra civililor în Germania, o parte dintre acestea fiind revendicate de militanți ai grupării Stat Islamic (SI).
Anul viitor urmează să aibă loc alegeri, iar unii politicieni germani susțin că afluxul de migranți va permite să fie depășită deficiența de mână de lucru, în condițiile îmbătrânirii populației și a reducerii ratei de natalitate. Alții atenționează că un număr atât de mare de migranți, mulți dintre ele cu probleme în ceea ce privește cunoașterea limbii germane, va constitui o grea povară pentru serviciile sociale ale statului.
În toate cele 16 landuri ale Germaniei s-a înregistrat o creștere a populației, în condițiile în care solicitanții de azil sunt răspândiți pe întreg teritoriul german.