În încercarea de a economisi energie, orașul Hanovra, din nordul Germaniei, a decis că apa caldă nu va mai fi disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice sau în dușurile de la piscine, săli de sport și de fitness.
De asemenea, fântânile publice sunt oprite pentru a economisi energie și nu vor exista lumini pe timp de noapte pe clădirile importante, cum ar fi primăria și muzeele. Primarul Belit Onay a spus că obiectivul este reducerea consumului de energie al orașului cu 15%, ca reacție la o „lipsă iminentă de gaz”, care reprezintă o provocare semnificativă pentru marile orașe.
Regulile se aplică și la încălzire. Clădirile publice nu vor avea parte de căldură din aprilie până la sfârșitul lunii septembrie, în fiecare an, cu temperaturi în cameră limitate la maximum 20 de grade Celsius pentru restul anului – cu unele excepţii. De asemenea, orașul interzice aparatele portabile de aer condiționat, încălzitoarele și caloriferele.
Politica este în concordanță cu anunțurile de la Berlin săptămâna trecută, deoarece Germania se luptă pentru a-și construi rezervele înainte de iarnă. Alte orașe – precum Augsburg din Bavaria – și-au introdus deja propriile măsuri, cum ar fi închiderea fântânilor publice. O măsură similară s-a luat, de altfel, și în capitala Berlin, unde începând din noaptea de miercuri spre joi, a fost oprit iluminatul mai multor monumente şi clădiri istorice pentru a se alătura efortului naţional care vizează economisirea de energie.
Germanilor li s-a spus să se aștepte la măsuri mari de reducere a gazelor și la taxe suplimentare la facturile la energie.
Joi, guvernul de la Berlin a confirmat că o suprataxă de gaz planificată pentru clienți ar putea fi mult mai mare decât se aștepta anterior, pentru a încerca să se asigure că companiile energetice nu vor da faliment în lunile următoare. „Nu putem spune încă cât va costa gazul în noiembrie, dar vestea amară este că cu siguranță sunt câteva sute de euro pe gospodărie”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck. Unele rapoarte spun că taxa ar putea costa familiile cu 500 de euro în plus pe an, scrie BBC.