„Va trebui să cumpărăm gaze, precum și cărbune din alte țări într-un volum mai mare, pentru că nu putem depinde atât de mult de o țară care nu mai respectă dreptul internațional„, a spus ministrul german al Economiei. Habeck a mai adăugat că lansarea gazoductului Nord Stream 2 nu este posibilă pe termen scurt și mediu.
„Avem nevoie de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Capacitatea depozitelor de gaze germane este de 23 de miliarde de metri cubi de gaz în caz de umplere completă„, a rezumat ministrul german.
Între timp prețurile la bursa gazelor din Europa au crescut cu peste 40% în timpul tranzacționării din 24 februarie. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.
Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.
German Vice-Chancellor Robert Habeck on Russia’s full-scale invasion of Ukraine:
“We have a land war in Europe that we thought would remain confined to history books. For Russia, this attack will have severe political and economic consequences.”
Updates: https://t.co/H2AIIwU2sP pic.twitter.com/VOim2x56X0
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 24, 2022
Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record. Rusia intenţionează să menţină „neîntrerupte” livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.
Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. şi Rystad Energy AS prognozează că preţurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producţia de electricitate, în industrie şi la încălzirea locuinţelor.