A început mobilizarea masivă în Germania, statul de origine al șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condus în prezent de către cancelarul Olaf Scholz.
Șefii de la Berlin au decis să acorde prioritate trenurilor care transportă cărbune, față de cele cu pasageri, din cauza crizei energetice, provocată de măsurile „Green Deal” de la Bruxelles, amplificată de implicarea UE în războiul din Ucraina.
De săptămâna viitoare, Germania va repune în funcțiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune. Astfel, va încerca să economisească rezervele de gaze pentru iarnă, informează presa internațională.
Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra (vestul Germaniei), este programată să revină pe piaţă din 29 august până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat luni operatorul Uniper. Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit sursei citate.
Germania rămâne fermă pe politica inaugurată acum 11 ani de a ieși din programul nuclear civil după explozia centralei japoneze de la Fukushima.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, s-a angajat că nu intenționează să prelungească durata de viață a celor trei centrale nuclear-electrice încă în funcțiune, pentru a suplini penuria de gaze naturale cu care se confruntă în contextul tăierii abrupte a conectărilor la gazul rusesc.
„Ar fi o decizie greșită având în vedere cât de puțin am economisi”, a declarat oficialul, potrivit Reuters.
Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania.