Recep Erdogan, președintele Turciei, și-a asumat un rol de mediator în conflictul dintre SUA și Rusia, de la începutul războiului din Ucraina. Pe de o parte, Turcia colaborează cu SUA în domeniul militar, ca stat membru NATO, pe de altă parte are relații economice strânse cu Rusia – Moscova a aprobat o investiție de 20 de miliarde de dolari pentru construcția unei centrale nucleare în Turcia. În plus, statul care vrea să facă parte din UE nu a aplicat nicio sancțiune Rusiei.
În cadrul celui mai recent interviu, Recep Erdogan a vorbit despre războiul din Ucraina, respectiv despre negocieri de pace și o anumită reconfigurare a poziției Germaniei. Potrivit liderului de la Ankara, „ar trebui găsit un punct comun” între Occident și Rusia.
„Am vorbit despre asta, importanța relațiilor personale, cu Vladimir Putin ieri”, a declarat Erdogan.
Liderul din turc a mai precizat că aceste apeluri arată că președintele Rusiei „nu este cineva care să facă un pas înapoi, în momente dificile”, dacă ești împotriva lui.
Concluziile președintelui turc au venit după discuția telefonică de marți, 1 noiembrie, cu Olaf Scholz, în care au vorbit despre cele mai recente evoluții din războiul din Ucraina.
În vară, pe data de 22 iulie, reprezentanții Turciei, ONU, ai Rusiei și ai Ucrainei au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale din Marea Neagră, care au fost întrerupte după ce a început „operațiunea specială” din luna februarie, comandată de la Moscova.