”De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună”, a subliniat Merkel.
”Cred cu fermitate că vom reuşi în această sarcină dacă toţi cetăţenii o vor considera cu adevărat sarcina lor”, şi-a atenţionat ea concetăţenii. Un apel venit în timp ce numeroşi cetăţeni germani, mai ales din rândul tinerilor, tratează cu lejeritate consemnele date de autorităţi pentru limitarea contactelor sociale astfel încât să nu se răspândească şi mai mult epidemia de coronavirus.
Merkel a amintit în mesajul său măsurile impuse în Germania şi în Europa, unde libertatea de circulaţie a fost restrânsă pentru a se încerca stoparea pandemiei.
‘‘Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a călători şi de circulaţie a fost un drept câştigat cu greu, asemenea restricţii nu pot fi justificate decât de o necesitate absolută”, a explicat Angela Merkel, ea fiind originară din fosta Germanie comunistă. ”Într-o democraţie, ele nu ar trebui să fie vreodată decise cu uşurinţă şi numai dacă sunt temporare. Dar (restricţiile – n.red.) sunt în acest moment indispensabile pentru a salva vieţi”, a insistat şefa guvernului de la Berlin.
Ea a lansat aşadar ”un apel” la respectarea regulilor de distanţare socială în Germania, unde însă măsuri ferme de izolare a cetăţenilor nu au fost deocamdată decise de autorităţi, spre deosebire de Italia, Spania sau Franţa.
În Germania erau confirmate miercuri 11.973 de cazuri de COVID-19 şi 28 de decese, fiind a treia ţară europeană, după Italia şi Spania, în ordinea numărului de infectări cu coronavirus.
Guvernul de la Berlin a instituit luni controale la frontierele Germaniei cu cinci ţări din spaţiul Schengen. Prin urmare, vehiculele venind din Franţa, Austria, Elveţia, Danemarca şi Luxemburg sunt controlate de către poliţiştii germani, care nu lasă să treacă decât transportul de mărfuri şi pe lucrătorii transfrontalieri.