Într-un interviu pentru Spiegel, citat de RP-online.de, Ministrul german de InterneHans-Peter Friedrich a declarat că Berlinul va împiedica prin drept de veto aderarea României la spaţiul Schengen, chiar dacă această ţară şi, alături de ea, ţara vecină, Bulgaria, vor încerca să facă presiuni şi să le ceară decidenţilor europeni stabilirea unui term exact privind viitoarea aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen.
Dacă cele două ţări vor cere la Consiliul JAI un vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a spus acesta.
Pe fondul unor atacuri mediatice recente ale unor ţări europene împotriva României şi Bulgariei la Schengen privind mai ales imigraţia est-europeană în căutare de ajutoare sociale, pe care ministrul german a denumit-o „imigraţia sărăciei”, Hans Friedrich a precizat în termeni duri că Germania nu este „refugiul” imigranţilor est-europeni care caută să profite de ajutoarele sociale ale Germaniei şi altor ţări din Europa Occidentală.”Cei care caută să profite de ajutoarele sociale nu au ce căuta în Germania”, a spus ministrul.
Hans Friedrich a respins şi ideea unei aderări parţiale adică marină şi aeriană (porturi maritime şi aeroporturi) la Schengen. „Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul”, a fost concluzia ministrului german de Interne.
În România, totul a pornit de la declaraţia ministrului de externe, care a spus că România ar putea să nu mai fie interesată de Schengen dacă decizia este amânată din nou.
Victor Ponta a declarat că Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen.
„Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca deizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens. Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregitţi şi, când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen”, a spus Ponta.
Între 13-15 martie are loc Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde va fi abordată iar aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.
Decizia aderării României la spaţiul Schenghen a fost amânată în nenumărate rânduri, din cauza obiecţiilor pe care, mai multe ţări europene le au în privinţa României.
Romania şi Bulgaria, membre ale UE din 2007, sunt subiectul unui mecanism de monitorizare pe Justiţie, combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. Comisia Europeana a constatat în continuare problemele la aceste capitole.