„Guvernul german se opune ferm ruperii negocierilor de aderare”, măsură care ”nu ar ajuta” și ”ar fi o reacție cu totul greșită, din punctul nostru de vedere”, a declarat Sigmar Gabriel, la sosirea la reuniunea omologilor săi din Uniunea Europeană, ce are loc în capitala malteză La Valletta.
Discuțiile din cursul dimineții erau consacrate discutării relațiilor cu Turcia, deteriorate grav după lovitura de stat eșuată din iulie 2016. Criza a atins un apogeu în luna martie, în timpul campaniei pentru referendumul privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta i-a acuzat pe liderii germani și olandezi de ”practici naziste” și de ”fascism” după interzicerea în țările lor a unor mitinguri la care urmau să participe și miniștri turci.
Austria, țara europeană cea mai critică față de Ankara, a pledat încă o dată pentru o înghețare oficială a negocierilor de aderare a Turciei, începute în 2005, dar aflate de mai mulți ani într-un punct mort.
Majoritatea statelor comunitare au criticat epurările masive declanșate după puciul eșuat, precum și arestările unor intelectuali, jurnaliști și lideri ai opoziției kurde.
”Cred că este cu totul greșit să menținem această ficțiune a unei aderări (la UE) în condițiile în care Turcia se îndepărtează tot mai mult de Europa cu fiecare an”, a declarat ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, la sosirea în capitala malteză, insistând că ”avem nevoie în cele din urmă de o decizie clară la nivel european”,
Citeşte şi Mii de luptători talibani au putut intra în Germania cu valul de migranţi
O astfel de opțiune nu pare însă să intre în vederile Berlinului. ”La NATO nu am exclus Turcia, nici măcar în perioada dictaturii militare”, a comentat Gabriel.
La rândul său, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, a reamintit ”îngrijorările” europenilor și a declarat că va solicita ”clarificări” cu ocazia reuniunii prevăzute în cursul după-amiezii cu ministrul de externe turc, Mevlüt Cavusoglu. ”În același timp, trebuie vorbit cu Turcia”, a indicat el, în domenii de cooperare cruciale pentru europeni, ca economia, ”dar și în problemele legate de refugiați, de terorism”.