Prin această candidatură, ‘guvernul german insistă asupra disponibilităţii sale de a-şi asuma mai multe responsabilităţi în cadrul OSCE’, care ocupă ‘funcţii importante în criza ucraineană şi contribuie la o dezescaladare’ datorită misiunilor sale de observatori şi implicarea sa în grupul de contact, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.
Decizia privind preşedinţia prin rotaţie a OSCE în 2016 va fi luată la sfârşitul anului 2014 la Basel (Elveţia), a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.
Dacă Germania va fi aleasă, ea va face parte începând din 2015 din ‘troika’ OSCE (care include fosta, actuala şi viitoarea preşedinţie).
În prezent, OSCE este prezidată de Elveţia, căreia îi va succeda Serbia. OSCE este formată din 57 de state membre, între care SUA, Canada, Rusia şi state de pe continentul european. Organizaţia dispune în prezent de misiuni în 15 ţări, inclusiv în republicile fostei Iugoslavii, unde monitorizează respectarea drepturilor omului şi a democraţiei.