‘Suntem pentru susținerea Greciei, i-am reiterat acest lucru doamnei cancelar și am simțit din partea doamnei cancelar o preocupare sinceră de a vedea lucrurile rezolvându-se prin respectarea de către fiecare a responsabilităților sale’, a declarat Bernard Cazeneuve în timpul unei întrevederi cu presa la Berlin.
‘Va trebui să continuăm munca începută, care ne-a permis să menținem Grecia în cadrul zonei euro. Aceasta este o necesitate’, a spus șeful guvernului francez.
‘Acest lucru este însoțit de un proces de dialog și de control, pentru a monitoriza ca fiecare să-și parcurgă partea sa de drum în ceea ce privește angajamentele’, a amintit totodată Cazeneuve cu privire la reformele ce trebuie realizate de Atena în schimbul ajutorului financiar internațional.
De mai multe luni, negocierile dintre Atena și creditorii săi — zona euro și FMI — bat pasul pe loc, făcând să iasă la iveală spectrul unei noi escaladări în criza datoriilor în întreaga zonă euro.
Citeşte şi Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă
Poziția Angelei Merkel, așa cum a fost ea raportată de Cazeneuve, pare să ateste o oarecare îmblânzire în raport cu ultimele declarații făcute de Berlin pe marginea acestui subiect.
Chiar recent ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a amenințat din nou, după cum a făcut în toiul crizei datoriei grecești în 2015, cu scoaterea țării din zona euro în lipsa reformelor suplimentare pentru economia sa. El a exclus o reducere a datoriei grecești, subliniind că ‘pentru aceasta Grecia ar trebui să iasă din UE’. O amenințare ascunsă ce a iritat guvernul grec.