În viitorul apropiat, coaliția guvernamentală de la Berlin va prezenta un plan spre aprobare în parlamentul german. Operațiunea respectivă, intitulată ‘Sea Guardian’, se va încheia în decembrie anul viitor.
Desfășurarea militarilor germani face parte dintr-o strategie mai amplă a Germaniei de extindere a rolului militar al țării în Europa și în cadrul NATO. Ministrul apărării Ursula von der Leyen încearcă să consolideze forțele armate germane în termeni de trupe și dotare tehnică, după mai mulți ani de declin în acest domeniu.
Conform Der Spiegel, Ursula von der Leyen și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier le-au transmis liderilor grupurilor parlamentare că ‘organizațiile teroriste pot acționa nestingherite’ din cauza lipsei controalelor autorităților de-a lungul coastelor mediteraneene în țări precum Libia, ceea ce constituie o amenințare semnificativă pentru securitatea Germaniei.
Citeşte şi Germania şi Franţa vor să consolideze rolul militar al Uniunii Europene
Germania participă deja la o altă misiune de combatere a traficului de arme și persoane în largul coastelor libiene, intitulată ‘Sophia’ și desfășurată sub egida Uniunii Europene.
La Summitul NATO de la Varșovia, desfășurat pe 8 și 9 iulie, Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană s-au angajat să-și ‘adapteze cooperarea’ navală și în mod special în gestionarea situației provocate de afluxul de migranți, prin transferul de informații despre deplasările ambarcațiunilor pe mare și prin mai buna coordonare a activităților în zona Mediteranei.
NATO și UE au încheiat, în mai anul trecut, un prim acord privind cooperarea în combaterea amenințărilor reprezentate de așa-numitul ‘război hibrid’, termen care combină elemente militare tradiționale cu propaganda și cu atacurile cibernetice, situație observată în timpul conflictului din Ucraina.