Sursa de securitate a declarat că primii dintre cei până la 80 de soldaţi care vor fi găzduiţi la o bază militară de lângă Constanţa vor pleca din Germania spre România în cursul zilei de joi.
Atacurile ruseşti, care au loc la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, şi resturile de drone găsite în România au crescut riscurile de securitate pentru alianţa militară ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.
În septembrie, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „destabilizatoare” loviturile ruseşti din apropierea graniţei cu România, chiar dacă nu există indicii că Rusia ar fi avut intenţia să lovească un membru NATO.
Forţele aeriene germane au sprijinit şi în trecut misiunea de poliţie aeriană a NATO în România.
Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Pe de altă parte, Germania va pune capăt desfăşurării a trei unităţi de apărare antiaeriană Patriot în Polonia după aproape un an, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Berlin.
Împreună cu sistemele Patriot, de la începutul anului aproximativ 300 de soldaţi germani au fost, de asemenea, trimişi în oraşul polonez Zamosc, la 50 km de graniţa cu Ucraina, pentru a proteja oraşul din sud şi legătura feroviară crucială cu Ucraina.
Desfăşurarea de forţe a fost determintă de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă.
Soldaţii germani îşi vor încheia operaţiunile vineri şi vor începe dislocarea începând de săptămâna viitoare, a precizat Berlinul.