Eckhard Wolf, om de ştiinţă la Universitatea Ludwig-Maximilians (LMU) din München, a declarat că echipa sa îşi propune ca noua specie, modificată din rasa Auckland Island, să fie pregătită pentru teste de transplant până în 2025, potrivit Reuters.
”Conceptul nostru este să începem cu un model mai simplu, şi anume cu cinci modificări genetice”, a declarat Wolf.
Omul de ştiinţă, care a studiat transplanturile de la animal la om timp de 20 de ani a spus că echipa sa va utiliza tehnologia de clonare încă ineficientă pentru a genera doar ”animalele fondatoare”, din care vor fi crescute generaţii viitoare identice genetic. Prima astfel de generaţie ar trebui să se nască anul acesta.
Iniţial, inimile acestor animale vor fi testate pe babuini. Ulterior, vor cere aprobare pentru un studiu clinic pe subiecţi umani.
Citeşte şi: Premieră istorică, transplant de rinichi de la porc la om. Corpul pacientului a acceptat organul animalului
La începutul acestui an, pentru prima oară în istorie, o echipă de chirurgi americani au transplantat cu succes o inimă de porc în corpul unui bărbat. Intervenția a reprezentat o ultimă soluție în încercarea medicilor de a-i salva viața bărbatului.
Potrivit medicilor de la Centrul Medical al Universității din Maryland, această intervenție în premieră a arătat că o inimă provenită de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără a fi respinsă imediat.
Pacientul care a fost supus transplantului de inimă este David Bennet, în vârstă de 57 de ani.
„Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune”, a spus însuși pacientul, cu o zi înainte de operație, conform unei declarații date publicității de Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.