Reprezentanții guvernului federal au anunțat că au decis cum va fi structurat ajutorul dat industriei auto. Germania nu va susține decât mașinile electrice și electrificate, astfel că Dacia va fi afectată din plin, fiind printre puținele mărci care nu au nici măcar o mașină hibrid în ofertă. Vor fi acordate prime pentru achiziția de mașini electrice și pentru vehicule plug-in hibrid cu emisii de cel mult 50 grame per kilometru.
Ministrul de Finanțe, Olaf Scholz, a declarat că scopul acestor subvenții este să sprijine transformarea societății în viitor, de aceea s-a ales această variantă, în care sunt sprijinite doar mașinile prietenoase cu mediul. Potrivit progamului anunțat, cumpărătorii de mașini electrice cu prețul de cel mult 40.000 de euro vor fi eligibile pentru o primă de 9.000 de euro, din care guvernul oferă 6.000 de euro, iar restul producătorul auto. Anterior, subvențiile pe care Germania le acorda la achiziția de mașini complet electirce era de numai 3.000 de euro. Vehiculele electrice sub 40.000 de euro preț de listă vor primi 4.500 de euro de la guvern și 2.250 de euro de la producător, scris profit.ro.
În acest program sunt dezavantajate vehiculele electrice scumpe și sunt susținute cele cu prețuri mai apropiate de bugetul cumpărătorilor de clasă medie. Guvernul a publicat lista cu mașinile eligibile, pe care sunt regăsite inclusiv modele care aveau prețuri mai mari anterior, dar care s-au ieftinit la 39.990 de euro, pentru a prinde subvenția.
Un ajutor în plus aprobat de guvernul german va fi reducerea TVA la achiziția de mașini noi, de la 19% la 16%, fără să existe o restricție referitoare la tipul motorului. La polul opus, administrația federală a decis să crească taxele începând de anul viitor pentru mașinile cu emisii mai mari de 95 g/km, pentru a stimula și mai mult achiziția de mașini nepoluante. Pachetul de sprijinire a industriei auto face parte dintr-un pachet mai amplu destinat repornirii economiei afectate de epidemia de coronavirus.
Vânzările de automobile din Germania au revenit în luna mai, odată cu redeschiderile showroomurilor, însă creșterea față de luna anterioară nu este foarte mare. Dacă în aprilie, luna cea mai afectată, Germania înmatricula un număr foarte mare de mașini în comparație cu restul țărilor din vest, afectate de blocaje, respectiv 120.000 de autoturisme, în luna mai numărul a crescut la doar 168.000. Astfel, scăderea față de anul trecut a rămas mare, -50%, la fel ca în Franța sau Italia, deși aceste țări aveau în aprilie scăderi de circa 90%, iar Germania se menținea la -60%. Cel mai probabil, discuțiile despre posibilele subvenții guvernamentale i-au determinat pe nemți să amâne achiziția în așteptarea unor prețuri mai bune.