Germania vrea muncitori calificați, motiv pentru care a introdus un nou permis de muncă pentru străini. Cum se aplică

Germania caută muncitori bine pregătiți și a introdus și o modalitate prin care cetățenii străini calificați să se mute în țara aceasta. Cardul de Oportunitate le oferă cetățenilor din afara Uniunii Europene să vină în Germania în căutarea unui loc de muncă.
Filip Stan
02 iun. 2024, 14:38
Germania vrea muncitori calificați, motiv pentru care a introdus un nou permis de muncă pentru străini. Cum se aplică

Germania caută muncitori mai bine pregătiți și a introdus o nouă modalitate prin care cetățenii străini calificați să se mute în această țară.

Cardul de Oportunitate le permite cetățenilor din afara UE să vină în Germania timp de un an pentru a-și căuta un loc de muncă.

Citește și Câți bani câștigă un român care culege sparanghel în Germania, în 2024. Salariile s-au dublat în ultimii ani

Există o nouă modalitate pentru muncitorii străini să se mute în Germania.

Ideea cardului de oportunitate a fost lansată pentru prima dată în 2022 ca o modalitate de a facilita găsirea unui loc de muncă pentru lucrătorii străini în Germania.

Cardul a fost lansat la 1 iunie 2024, în condițiile în care Germania încearcă să-și consolideze oferta redusă de muncitori tineri și calificați.

Germania are nevoie de aproape 400.000 de noi angajați calificați pe an pentru a acoperi deficitul, în special în domeniile ingineriei, IT și asistență medicală.

Noul permis de muncă al Germaniei le permite doritorilor să caute un loc de muncă timp de un an.

Cardul de oportunitate acționează ca o viză temporară sau un permis de muncă, permițând cetățenilor din afara UE să locuiască în țară timp de până la un an.

În toată această perioadă, deținătorii de carduri au dreptul de a accepta locuri de muncă cu fracțiune de normă, cu o durată maximă de 20 de ore pe săptămână sau să facă stagii de probă de două săptămâni.

Scopul? De a facilita găsirea unui loc de muncă adecvat pentru lucrătorii calificați și de a ajuta companiile care au nevoie de angajați să găsească lucrători străini care să ocupe aceste posturi.

În cazul în care un deținător de card dorește să treacă la un loc de muncă cu normă întreagă poate aplica pentru rezidența pe termen mai lung – un proces care devine mai simplu deoarece solicitantul are deja o ofertă de muncă.

Cum știi dacă ești eligibil pentru Cardul de Oportunitate

Dacă îți dorești să aplici pentru acest card, trebuie să fi absolvit cel puțin doi ani de formare profesională sau să aveți o diplomă universitară din țara de origine care este relevantă pentru postul dorit.

Mai mult decât atât, solicitanții trebuie să fie cunoască limba germană sau engleză.

Cei interesați trebuie să dovedească că dispun de fonduri sau de salariul dintr-un contract de muncă cu normă parțială pentru a-și acoperi perioada de ședere în Germania timp de un an – puțin peste 12.000 de euro.

Candidații sunt clasificați cu ajutorul unui sistem de puncte, fiind necesare minimum șase puncte.

De altfel, există patru puncte disponibile pentru a deține o calificare profesională recunoscută în Germania sau pentru a obține permisiunea de a practica o profesie reglementată, cum ar fi cea de profesor, asistent medical sau inginer.

Se acordă trei puncte candidaților cu cinci ani de experiență profesională în domeniul lor, dobândită în ultimii șapte ani sau care au cunoștințe de limba germană la nivel B2, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi străine (CEFR).

O experiență profesională de doi ani cu o formare profesională anterioară în ultimii cinci ani, vârsta sub 35 de ani la data depunerii cererii și un certificat B1 pentru limba germană aduc câte două puncte, conform Euronews.ro.

De reținut faptul că acordă un punct pentru cei cu vârsta sub 40 de ani la momentul depunerii cererii, care au stat anterior în Germania timp de cel puțin șase luni (exclusiv în scopuri turistice), care au cunoștințe de limbă engleză C1 și A2 germană, au calificare într-o ocupație în care există un deficit de muncitori în Germania sau au depus cererea împreună cu soțul/soția.

Citește și Anunț important în Germania! Șefa comisiei parlamentare pentru apărare solicită activarea a 900.000 de rezerviști

Astfel, dacă ești interesat poți aplica pentru Cardul de Oportunitate la consulatul german din țara lor de origine sau la biroul local de înregistrare a străinilor din Germania.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Orașul în care un metru pătrat de teren se vinde cu 10 eurocenți: “Nu am fi putut să ne imaginăm ce ne aștepta”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu permis auto. Se plătește TAXĂ. Lege nouă în România
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Maria Cârneci, tarif de lux. Cât costă să cânte la nuntă
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
S-au schimbat banii. Decizia istorică luată de BNR. S-a întâmplat pe 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Aproape 200 de magazine și restaurante de pe litoral verificate, amenzi de peste 400.000 de lei
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?