Germania va plafona prețul la electricitate pentru gospodării la 40 de eurocenți/kWh, iar pentru consumatorii industriali la 13 eurocenți/kWk. Plafonarea se va aplica pentru 80% din consumul casnic de bază, potrivit proiectului, respectiv 70% din consumul de anul trecut al unității industriale, conform Reuters.
Potrivit sursei, decizia urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, iar diferența dintre prețul de piață și cel plafonat va fi direct compensată de furnizori, printr-o deducere lunară.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că plafonarea prețului la energie se adaugă la cea a prețului gazelor și unei subvenții plătite o singură dată, pentru a atenua impactul scumpirii gazelor asupra cetățenilor- măsura care, probabil, va face parte din pachetul de subvenții de 200 de miliarde de euro.
Prețul gazelor ar putea fi plafonat la 12 eurocenți/kWh pentru gospodării și la 7 eurocenți pentru consumatorii industriali, conform unui raport al unei comisii de experți.
Perioada de aplicare a noilor măsuri va începe din martie 2023 pentru consumatorii casnici, iar pentru cei industriali din ianuarie, până la finalul lunii aprilie 2024. Măsurile ar trebui să asigure supraviețuirea industriei și menținerea a 90% din locurile de muncă.
Germania intenționează ca plafonarea prețurilor la gaze cu o lună mai devreme decât era stabilit inițial, în februarie. Comisia Europeană și o parte din țările membre ale UE au criticat pachetul de 200 de miliarde de euro de subvenții german. Pachetul ar fragmenta și mai mult piața energetică europeană și ar accentua diferențele între statele UE bogate și sărace.
Citește și: Ţările UE nu au căzut de acord asupra plafonării preţului gazelor. Germania și Ungaria s-au opus