Statul condus de către Olaf Scholz își propune să naționalizeze companiile cu rol strategic din energie. Această mișcare ar fi o măsură de urgență în contextul în care Germania este dependentă de Rusia. 80% dintre gazele naturale utilizate la bavarezi provin de la Vladimir Putin.
Germania a prezentat în martie un plan de urgență pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul deteriorării relațiilor cu Kremlinul, după declanșarea războiului din Ucraina și sancțiunile economice impuse de Occident.
„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck, potrivit Reuters.
Ministrul Economiei a anunţat deja că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată de gigantul rus Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).
Bundesnetzagentur va prelua controlul companiei până pe 30 septembrie 2022 și va putea înlocui directorii şi face noi angajări.
În România, din ce în ce mai multe voci susțin naționalizarea companiilor strategice. Din Parlament, Partidul AUR susține această măsură.
„Naționalizare: e un punct care o să-i supere pe mulți. Nu pe modenul Partidului Muncitoresc Român (PMR), ci pe modelul AUR-ului. Nu naționalizăm case, proprietăți private, ci companii strategice, care nu trebuiau privatizate. Enelul, de exemplu”, a explicat Simion, pentru B1 TV.