Sondajul, desfăşurat în trei ţări importante ale UE – Germania, Franţa şi Marea Britanie – atestă că locuitorii acestor ţări sunt în majoritate sceptici în ceea ce priveşte oportunitatea acceptării Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei în UE. În special germanii nu sunt pregătiţi pentru extinderea UE: doar 1% au declarat că ‘susţin’ aderarea de noi membri, alţi 21% au declarat că ‘mai degrabă susţin’ o astfel de decizie, în timp ce 71% au răspuns negativ.
Rezultatele sondajului realizat printre francezi şi britanici au arătat că în aceste ţări mai multe persoane au atitudini optimiste în ceea ce priveşte extinderea UE: în ambele ţări ‘pentru’ s-au pronunţat 38%, însă 47% dintre francezi şi 45% dintre britanici nu susţin perspectiva integrării europene a fostelor republici sovietice.
Un anumit număr de respondenţi nu a putut să-şi precizeze poziţia: 6% în Germania, 15% în Franţa şi 17% în Marea Britanie.
Citeşte şi PRAGMATISM: Republica Moldova vrea să fie şi în UE, şi în CSI ca să-şi vândă produsele peste hotare
În acelaşi timp, rezultatele sondajului au dezvăluit că în Marea Britanie principalii susţinători ai extinderii UE sunt tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani, 53% dintre ei răspunzând ‘da’. În schimb, britanicii mai în vârstă de 65 de ani s-au dovedit conservatori: 62% dintre ei nu ar dori ca în UE să apară ţări noi.
La fel ca în Marea Britanie, tinerii de 16-24 de ani din Franţa susţin în marea lor majoritate aderarea de noi membri la UE – 55% au exprimat o poziţie favorabilă. Totodată, francezii de peste 55 de ani s-au pronunţat în proporţie de 60% împotriva extinderii.
Diferenţe se remarcă şi în funcţie de statutul social al celor intervievaţi. Astfel, în Marea Britanie, persoanele în funcţie de conducere şi profesioniştii din eşaloanele superioare susţin mai mult aderarea de noi membri decât, în medie, locuitorii ţării: 44% comparativ cu 38%. În schimb, persoanele fără loc de muncă, pensionarii şi muncitorii sunt, de cele mai multe ori, împotriva aderării: 56% comparativ cu 45% în medie