Deşi în România se practică supra-taxarea şoferilor prin taxe de drum, vignete, taxe de pod, taxe pe benzină şi impozite, autorităţile germane au o cu totul altă abordare asupra acestei probleme, potrivit Automarket. Astfel, şoferii germani sunt scutiţi de plata unor taxe de primă înmatriculare sau de circulaţie pe drumurile publice.
Peter Ramsauer, ministrul Transporturilor din Germania, a făcut însă recent o propunere care a scandalizat partidul de guvernământ. Acesta dorea ca şoferii care circulă pe şoselele şi autostrăzile din Germania să plătească o taxă de drum sau o vignetă. Banii ar fi fost folosiţi pentru dezvoltarea şi mentenanţa actualei infrastructuri.
„Şoferii nu sunt vaca de muls a naţiunii. Aceştia suferă deja din cauza preţului foarte ridicat al combustibililor, deci nu se pune problema de o altă taxă”, a reacţionat imediat Rainer Bruderle, liderul partidului de guvernământ din Germania (FDP), la propunerea lui Ramsauer.
În timp ce nemţii nici nu vor să audă de taxa de drum, în România şoferii plătesc fel de fel de taxe. De exemplu, rovinieta este necesară utilizatorilor români şi străini pentru toate vehiculele deţinute de aceştia, înmatriculate definitiv, care circulă pe reţeaua de drumuri naţionale din Romania.
Rovinieta poate fi achiziţionată pentru minim şapte zile de către posesorii de autoturisme. Astfel, pentru şapte zile rovinieta costă 13,12 lei, pentru 30 de zile costă 30,62 de lei, pentru 90 de zile costă 56,87 de lei, în timp ce pentru un an, conducătorul auto plăteşte 122, 49 de lei.
Pentru vehiculele de transport marfă, rovinieta poate ajunge la maxim 5.293.39 lei, pentru o perioadă de 12 luni.