În vreme ce guvernele sunt silite pe fundalul crizei să economisească fiecare cent, cetăţenii Republicii Federale au reuşit pentru prima dată să acumuleze o avere ce depăşeşte 10 bilioane de euro. Spre comparaţie, această sumă echivalează cu datoriile de stat ale tuturor celor 27 de ţări membre ale UE. La valoarea menţionată s-a ridicat în trimestrul trei al anului 2011 posesia în bani şi imobile a persoanelor particulare, potrivit datelor prezentate la Berlin de Uniunea Federală a Băncilor Germane.
Averea creşte continuu
„Aceste rapoarte sunt pentru mine o adevărată comoară”, declară expertul financiar Bernd Sprenger. El este autorul unei cărţi despre istoria monetară a R.F.Germania de la începuturi până în prezent. El a subliniat: ” încă în 1960, la 12 ani de la reforma monetară, avuţia în bani totaliza numai 165 de milioane de mărci RFG, echivalentul a cca. 80 de milioane de euro. 30 de ani mai târziu, cu puţin timp înaintea reunificării ţării, averea totală crescuse deja la 2,8 bilioane de mărci RFG, deci aproxiamtiv 1,4 bilioane de euro. Se poate deci spune că germanii au fost foarte harnici în ultimii 60 de ani”, a declarat Sprenger, citat de Deutsche Welle.
În statistica actuală, pe aproximativ 10 bilioane de euro, nu sunt cuprinse şi averile în lucruri, cum ar fi automobile, mobilă, bijuterii şi colecţii de artă. Dacă din această sumă totală s-ar scădea creditele contractate în valoare de 1,5 bilioane de euro, germanilor tot le-ar mai rămâne mai bine de opt bilioane. Nu trebuie însă uitat că această cifră este una totală, care nu spune nimic despre modul în care este distribuită avuţia în societatea germană.
Suma totală de opt bilioane este de patru ori mai mare decât datoria statului german, care se ridică la 2,1 bilioane de euro. Cele 17 ţări ale zonei euro au avut în trimestrul trei al anului trecut o datorie cumulată de de 8,2 bilioane de euro. Cele 27 de state ale UE au împreună o datorie de 10, 3 bilioane de euro, informează oficiul european de statistică Eurostat.
În privinţa averii în bani, germanii mizează pe siguranţă. Din cele 4,7 bilioane numai 5 la sută sunt investie în acţiuni. Restul se află în conturi curente, de economii, precum şi în produse ale societăţilor de asigurări.
Averea în bani a germanilor aproape că s-a triplat în ultimii 20 de ani, de la 1.750 de miliarde de euro în trimestrul 1 al anului 1990, la 4.662 de miliarde în prezent. Sprenger a conchis: „pe termen lung, averea germanilor a crescut mereu. S-a mai întâmplat ca fluctuaţiile de la bursă să micşoreze temporar valoare acţiunilor, dar niciodată diminuarea averii totale nu s-a datorat faptului că germanii s-ar fi atins de economiile lor. S-au făcut economii sistematice, iar valoarea acestor economii dacă a mai scăzut, asta s-a datorat doar pierderilor de curs valutar.