După ce au atins, miercuri, cele mai reduse niveluri din ultimii 12 ani, de aproape 27 de dolari pe baril, principalele cotaţii ale petrolului au crecut cu peste 15% joi şi vineri. În prezent, preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa şi la nivel global, a urcat la 30,95 de dolari pe baril, în creştere cu 5,81% faţă de referinţa de joi, iar petrolul WTI, de referinţă în SUA, este cotat la 30,93 dolari pe baril, cu 4,7% peste închiderea de ieri.
Declinul abrupt al preţului petrolului a adus preţurile la pompă România aproape de pragul de 4 lei/litru la unele benzinării – cei mai ieftini carburanţi de la criza din 2009-2010. Astfel, benzina şi motorina mai ieftine de 4 lei pe litru păreau o perspectivă cu grad ridicat de probabilitate în urmă cu doar câteva zile, înainte de revenirea petrolului peste pragul de 30 de dolari pe baril.
În prima parte a anului, poziţiile scurte – pariurile speculatorilor pe continuarea tendinţei descendente – atinseseră un record istoric, pe fondul temerilor legate de impactul încetinirii creşterii economice a Chinei asupra cererii, dar şi în contextul deciziei Iranului de a ieşi pe piaţă cu volume semnificative imediat ce sancţiunile economice impuse de SUA şi UE au fost ridicate într-o perioadă marcată oricum de supraofertă semnificativă, care a determinat Agenţia Internaţională pentru Energie să avertizeze că lumea este „înecată” în petrol.
În pofida creşterilor de joi şi vineri, preţul petrolului este cu 17% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut, în contextul volatilităţii foarte ridicate de pe pieţele financiare şi bursele de mărfuri, şi cu 70% sub cotaţiile de la jumătatea anului 2014, de peste 115 dolari pe baril.