„Este cineva din Torino care a rămas fără muncă și nu are unde sta?”, scria recent Anca Bejan în grupul Rotalianul – Revista românului din Italia. „Eu pot găzdui o persoană, maxim două, din păcate cu un loc de muncă nu pot ajuta pentru că nu cunosc pe nimeni care are nevoie de un lucrător. Dar un acoperiș deasupra capului și o o farfurie cu mâncare pot oferi, până vor da ăștia drumul la granițe și se va putea merge acasă.”
Un gest ce vine după apelul mai multor români din Italia care, în urma măsurilor luate de guvernul italian, s-au trezit în drum, fără un acoperiș deasupra capului. Așa cum este cazul lucrătorilor români care prestau servicii ca personal auxiliar în domeniul hotelier din stațiunile montane situate în nordul Italiei și care și-au suspendat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus. Dar nu numai aceștia au rămas fără serviciu și fără un loc unde să stea până situația se va rezolva cumva, ci și multe femei care lucrau ca îngrijitoare și locuiau la domiciliul angajatorilor. Între timp, din diverse motive, unii nu mai au nevoie de serviciile lor și femeile se trezesc de pe o zi pe alta în stradă, în condițiile în care cu greu mai găsești vreo posibilitate să te întorci în România.
Anca Bejan locuiește la Torino și nu a putut rămâne nepăsătoare la situația creată. După ce a publicat anunțul ei de solidaritate, a fost contactată de o îngrijitoare româncă rămasă în stradă după ce bâtrânul pe care îl îngrijea a fost dus la azil de copiii săi. „Badanta” româncă are drept la șomaj, dar cum totul este blocat în Italia nu își poate depunde deocamdată actele în vederea obținerii acestei indemnizații. Singura soluție este să aștepte cu răbdare și cu speranța că totul se va termina în curând, iar viața socială și administrativă din peninsulă își va relua cursul normal cât mai devreme posibil.
„Doamna a venit de la Bologna în urmă cu o lună aici, la Torino, a lucrat la fix și zilele astea bătrânul pe care îl îngrijea a fost dus la un azil”, ne-a povestit Anca Bejan. „Se pare că nu are unde să doarmă, în așteptarea unui alt loc de muncă. Acum totul fiind închis, așa cum bine știm, nu poate să depună nici actele pentru șomaj. S-a înscris pe la câteva agenții, în căutarea unui nou loc de muncă, dar marea problemă era că a rămas în stradă și nu mai avea unde sta între timp. I-am zis că va sta la mine, fără probleme, până va rezolva cu actele pentru șomaj dacă e nevoie sau până găsește de lucru.”
Anca îi oferă gratis găzduire: „Va sta la mine, bineînțeles nu contra cost, nu-i ăsta scopul meu. Va avea tot ce este necesar pentru toată această perioadă. I-am zis să-și anunțe familia să stea fără griji, că în stradă nu va rămâne sub nicio formă”, ne-a asigurat românca noastră.
Anca Bejan locuiește de mai mulți ani la Torino unde lucrează ca bonă pentru copiii italienilor bogați. Despre măsurile restrictive impuse de guvernul lui Giuseppe Conte ne-a spus că sunt foarte bune și în folosul tuturor, doar că ar fi trebuit aplicate un pic mai devreme, încă de la descoperirea primelor cazuri de infecție cu coronavirus în nordul Italiei.