Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

După apariţia primului ciclu menstrual, adică din adolescenţă şi până la vârsta la care femeia intră la menopauză, palparea sânilor şi ecografia mamară sunt esenţiale pentru a depista cancerul la sân. Mamografia, în schimb, se utilizează în cazul femeilor care au deja depistate formaţiuni la nivelul sânilor şi care au nevoie de o evaluare mai amănunţită.
Alina Costache
15 iul. 2014, 10:09
Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

Palparea sânilor este obligatorie pentru o viaţă sănătoasă, susţin medicii. Acest gest devine unul salvator în cazul femeilor care au chisturi sau formaţiuni tumorale, mai ales pentru că acestea sunt primul semn că în organism au loc schimbări negative.

În acest sens, odată ce sânul devine dureros, îşi schimbă culoarea sau la nivelul lui se simt, prin palpare, noduli, atunci pacienta va merge la medic pentru o primă investigaţie: ecografia mamară. Dacă aceasta nu relevă cu exactitate ce tip de formaţiune există la nivelul sânului, medicul va determina diagnosticul prin mamografie sau RMN.

„Trebuie spus, înainte de toate, că există o diferenţă majoră între ecografia mamară şi mamografie. Prima este o investigaţie care utilizează ultrasunetele şi, deci, este mult mai puţin nocivă. O femeie poate face mai multe ecografii în aceiaşi zi, fără să fie afectată.

Mamografia este o modalitate de explorare mult mai agresivă, ce foloseşte radiaţiile X, astfel că ea nu se poate face decât dacă este absolut necesar.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, din cauza toxicităţii crescute, mamografia este deseori înlocuită de medici cu RMN-ul sau cu tomograful. Mai trebuie precizat şi faptul că metoda utilizată este individualizată, deoarece sunt formaţiuni care sunt vizibile la ecografie şi formaţiuni care se văd mult mai clar la mamografie.

O altă metodă de diagnosticare este cea a ecografiei mamare la care se adaugă şi ecografia doppler. Aceasta din urmă arată dacă formaţiunea este puternic vascularizată, acesta fiind unul dintre semnalele că pacienta poate suferi de cancer. De altfel, cancerul aşa se formează, se «hrăneşte» cu foarte mult sânge pentru a se dezvolta”, a explicat dr. Mihaela Dancu, specialist în cadrul Clinicii New Life Diamond din Constanţa, cu competenţe în ecografie.

Când este nevoie de mai multe investigaţii

Medicul susţine că, de cele mai multe ori, o pacientă care are probleme la nivelul sânilor va avea nevoie de investigaţii şi la nivelul ovarelor şi chiar la glanda tiroidă. Motivul? Toate aceste organe sunt compuse din glande care „comunică” şi sunt legate între ele.

„Fiecărei paciente care are probleme la unul dintre organele amintite îi recomand investigarea celorlalte, pentru că pot prezenta risc de îmbolnăvire. Concret, dacă o pacientă are chisturi ovariene, atunci ea trebuie investigată şi la sâni. La fel şi în cazul uneia care suferă de o boală tiroidiană sau care are, în mod special, noduli tiroidieni.

Când se depistează o formaţiune la nivelul sânului, pacienta va fi evaluată prin ecografie mamară la interval de o lună, apoi la două luni, la şase luni şi la un an. Aceste consultaţii ne arată dacă nodulul sau formaţiunea a rămas la aceiaşi mărime sau dacă a crescut în dimensiuni.

În acest caz, pacienta este trimisă direct la chirurg, unde va suferi o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ţesutului afectat.

Este mult mai important ca boala să fie depistată în fază incipientă şi nu atunci când se metastazează, adică într-o fază a bolii în care nu se mai poate face nimic pentru ea”, a mai spus medicul.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București