Palparea sânilor este obligatorie pentru o viaţă sănătoasă, susţin medicii. Acest gest devine unul salvator în cazul femeilor care au chisturi sau formaţiuni tumorale, mai ales pentru că acestea sunt primul semn că în organism au loc schimbări negative.
În acest sens, odată ce sânul devine dureros, îşi schimbă culoarea sau la nivelul lui se simt, prin palpare, noduli, atunci pacienta va merge la medic pentru o primă investigaţie: ecografia mamară. Dacă aceasta nu relevă cu exactitate ce tip de formaţiune există la nivelul sânului, medicul va determina diagnosticul prin mamografie sau RMN.
„Trebuie spus, înainte de toate, că există o diferenţă majoră între ecografia mamară şi mamografie. Prima este o investigaţie care utilizează ultrasunetele şi, deci, este mult mai puţin nocivă. O femeie poate face mai multe ecografii în aceiaşi zi, fără să fie afectată.
Mamografia este o modalitate de explorare mult mai agresivă, ce foloseşte radiaţiile X, astfel că ea nu se poate face decât dacă este absolut necesar.
Pe de altă parte, în ultima perioadă, din cauza toxicităţii crescute, mamografia este deseori înlocuită de medici cu RMN-ul sau cu tomograful. Mai trebuie precizat şi faptul că metoda utilizată este individualizată, deoarece sunt formaţiuni care sunt vizibile la ecografie şi formaţiuni care se văd mult mai clar la mamografie.
O altă metodă de diagnosticare este cea a ecografiei mamare la care se adaugă şi ecografia doppler. Aceasta din urmă arată dacă formaţiunea este puternic vascularizată, acesta fiind unul dintre semnalele că pacienta poate suferi de cancer. De altfel, cancerul aşa se formează, se «hrăneşte» cu foarte mult sânge pentru a se dezvolta”, a explicat dr. Mihaela Dancu, specialist în cadrul Clinicii New Life Diamond din Constanţa, cu competenţe în ecografie.
Când este nevoie de mai multe investigaţii
Medicul susţine că, de cele mai multe ori, o pacientă care are probleme la nivelul sânilor va avea nevoie de investigaţii şi la nivelul ovarelor şi chiar la glanda tiroidă. Motivul? Toate aceste organe sunt compuse din glande care „comunică” şi sunt legate între ele.
„Fiecărei paciente care are probleme la unul dintre organele amintite îi recomand investigarea celorlalte, pentru că pot prezenta risc de îmbolnăvire. Concret, dacă o pacientă are chisturi ovariene, atunci ea trebuie investigată şi la sâni. La fel şi în cazul uneia care suferă de o boală tiroidiană sau care are, în mod special, noduli tiroidieni.
Când se depistează o formaţiune la nivelul sânului, pacienta va fi evaluată prin ecografie mamară la interval de o lună, apoi la două luni, la şase luni şi la un an. Aceste consultaţii ne arată dacă nodulul sau formaţiunea a rămas la aceiaşi mărime sau dacă a crescut în dimensiuni.
În acest caz, pacienta este trimisă direct la chirurg, unde va suferi o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ţesutului afectat.
Este mult mai important ca boala să fie depistată în fază incipientă şi nu atunci când se metastazează, adică într-o fază a bolii în care nu se mai poate face nimic pentru ea”, a mai spus medicul.