Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

După apariţia primului ciclu menstrual, adică din adolescenţă şi până la vârsta la care femeia intră la menopauză, palparea sânilor şi ecografia mamară sunt esenţiale pentru a depista cancerul la sân. Mamografia, în schimb, se utilizează în cazul femeilor care au deja depistate formaţiuni la nivelul sânilor şi care au nevoie de o evaluare mai amănunţită.
Alina Costache
15 iul. 2014, 10:09
Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

Palparea sânilor este obligatorie pentru o viaţă sănătoasă, susţin medicii. Acest gest devine unul salvator în cazul femeilor care au chisturi sau formaţiuni tumorale, mai ales pentru că acestea sunt primul semn că în organism au loc schimbări negative.

În acest sens, odată ce sânul devine dureros, îşi schimbă culoarea sau la nivelul lui se simt, prin palpare, noduli, atunci pacienta va merge la medic pentru o primă investigaţie: ecografia mamară. Dacă aceasta nu relevă cu exactitate ce tip de formaţiune există la nivelul sânului, medicul va determina diagnosticul prin mamografie sau RMN.

„Trebuie spus, înainte de toate, că există o diferenţă majoră între ecografia mamară şi mamografie. Prima este o investigaţie care utilizează ultrasunetele şi, deci, este mult mai puţin nocivă. O femeie poate face mai multe ecografii în aceiaşi zi, fără să fie afectată.

Mamografia este o modalitate de explorare mult mai agresivă, ce foloseşte radiaţiile X, astfel că ea nu se poate face decât dacă este absolut necesar.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, din cauza toxicităţii crescute, mamografia este deseori înlocuită de medici cu RMN-ul sau cu tomograful. Mai trebuie precizat şi faptul că metoda utilizată este individualizată, deoarece sunt formaţiuni care sunt vizibile la ecografie şi formaţiuni care se văd mult mai clar la mamografie.

O altă metodă de diagnosticare este cea a ecografiei mamare la care se adaugă şi ecografia doppler. Aceasta din urmă arată dacă formaţiunea este puternic vascularizată, acesta fiind unul dintre semnalele că pacienta poate suferi de cancer. De altfel, cancerul aşa se formează, se «hrăneşte» cu foarte mult sânge pentru a se dezvolta”, a explicat dr. Mihaela Dancu, specialist în cadrul Clinicii New Life Diamond din Constanţa, cu competenţe în ecografie.

Când este nevoie de mai multe investigaţii

Medicul susţine că, de cele mai multe ori, o pacientă care are probleme la nivelul sânilor va avea nevoie de investigaţii şi la nivelul ovarelor şi chiar la glanda tiroidă. Motivul? Toate aceste organe sunt compuse din glande care „comunică” şi sunt legate între ele.

„Fiecărei paciente care are probleme la unul dintre organele amintite îi recomand investigarea celorlalte, pentru că pot prezenta risc de îmbolnăvire. Concret, dacă o pacientă are chisturi ovariene, atunci ea trebuie investigată şi la sâni. La fel şi în cazul uneia care suferă de o boală tiroidiană sau care are, în mod special, noduli tiroidieni.

Când se depistează o formaţiune la nivelul sânului, pacienta va fi evaluată prin ecografie mamară la interval de o lună, apoi la două luni, la şase luni şi la un an. Aceste consultaţii ne arată dacă nodulul sau formaţiunea a rămas la aceiaşi mărime sau dacă a crescut în dimensiuni.

În acest caz, pacienta este trimisă direct la chirurg, unde va suferi o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ţesutului afectat.

Este mult mai important ca boala să fie depistată în fază incipientă şi nu atunci când se metastazează, adică într-o fază a bolii în care nu se mai poate face nimic pentru ea”, a mai spus medicul.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'