Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

După apariţia primului ciclu menstrual, adică din adolescenţă şi până la vârsta la care femeia intră la menopauză, palparea sânilor şi ecografia mamară sunt esenţiale pentru a depista cancerul la sân. Mamografia, în schimb, se utilizează în cazul femeilor care au deja depistate formaţiuni la nivelul sânilor şi care au nevoie de o evaluare mai amănunţită.
Alina Costache
15 iul. 2014, 10:09
Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

Palparea sânilor este obligatorie pentru o viaţă sănătoasă, susţin medicii. Acest gest devine unul salvator în cazul femeilor care au chisturi sau formaţiuni tumorale, mai ales pentru că acestea sunt primul semn că în organism au loc schimbări negative.

În acest sens, odată ce sânul devine dureros, îşi schimbă culoarea sau la nivelul lui se simt, prin palpare, noduli, atunci pacienta va merge la medic pentru o primă investigaţie: ecografia mamară. Dacă aceasta nu relevă cu exactitate ce tip de formaţiune există la nivelul sânului, medicul va determina diagnosticul prin mamografie sau RMN.

„Trebuie spus, înainte de toate, că există o diferenţă majoră între ecografia mamară şi mamografie. Prima este o investigaţie care utilizează ultrasunetele şi, deci, este mult mai puţin nocivă. O femeie poate face mai multe ecografii în aceiaşi zi, fără să fie afectată.

Mamografia este o modalitate de explorare mult mai agresivă, ce foloseşte radiaţiile X, astfel că ea nu se poate face decât dacă este absolut necesar.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, din cauza toxicităţii crescute, mamografia este deseori înlocuită de medici cu RMN-ul sau cu tomograful. Mai trebuie precizat şi faptul că metoda utilizată este individualizată, deoarece sunt formaţiuni care sunt vizibile la ecografie şi formaţiuni care se văd mult mai clar la mamografie.

O altă metodă de diagnosticare este cea a ecografiei mamare la care se adaugă şi ecografia doppler. Aceasta din urmă arată dacă formaţiunea este puternic vascularizată, acesta fiind unul dintre semnalele că pacienta poate suferi de cancer. De altfel, cancerul aşa se formează, se «hrăneşte» cu foarte mult sânge pentru a se dezvolta”, a explicat dr. Mihaela Dancu, specialist în cadrul Clinicii New Life Diamond din Constanţa, cu competenţe în ecografie.

Când este nevoie de mai multe investigaţii

Medicul susţine că, de cele mai multe ori, o pacientă care are probleme la nivelul sânilor va avea nevoie de investigaţii şi la nivelul ovarelor şi chiar la glanda tiroidă. Motivul? Toate aceste organe sunt compuse din glande care „comunică” şi sunt legate între ele.

„Fiecărei paciente care are probleme la unul dintre organele amintite îi recomand investigarea celorlalte, pentru că pot prezenta risc de îmbolnăvire. Concret, dacă o pacientă are chisturi ovariene, atunci ea trebuie investigată şi la sâni. La fel şi în cazul uneia care suferă de o boală tiroidiană sau care are, în mod special, noduli tiroidieni.

Când se depistează o formaţiune la nivelul sânului, pacienta va fi evaluată prin ecografie mamară la interval de o lună, apoi la două luni, la şase luni şi la un an. Aceste consultaţii ne arată dacă nodulul sau formaţiunea a rămas la aceiaşi mărime sau dacă a crescut în dimensiuni.

În acest caz, pacienta este trimisă direct la chirurg, unde va suferi o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ţesutului afectat.

Este mult mai important ca boala să fie depistată în fază incipientă şi nu atunci când se metastazează, adică într-o fază a bolii în care nu se mai poate face nimic pentru ea”, a mai spus medicul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!