Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

După apariţia primului ciclu menstrual, adică din adolescenţă şi până la vârsta la care femeia intră la menopauză, palparea sânilor şi ecografia mamară sunt esenţiale pentru a depista cancerul la sân. Mamografia, în schimb, se utilizează în cazul femeilor care au deja depistate formaţiuni la nivelul sânilor şi care au nevoie de o evaluare mai amănunţită.
Alina Costache
15 iul. 2014, 10:09
Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală

Palparea sânilor este obligatorie pentru o viaţă sănătoasă, susţin medicii. Acest gest devine unul salvator în cazul femeilor care au chisturi sau formaţiuni tumorale, mai ales pentru că acestea sunt primul semn că în organism au loc schimbări negative.

În acest sens, odată ce sânul devine dureros, îşi schimbă culoarea sau la nivelul lui se simt, prin palpare, noduli, atunci pacienta va merge la medic pentru o primă investigaţie: ecografia mamară. Dacă aceasta nu relevă cu exactitate ce tip de formaţiune există la nivelul sânului, medicul va determina diagnosticul prin mamografie sau RMN.

„Trebuie spus, înainte de toate, că există o diferenţă majoră între ecografia mamară şi mamografie. Prima este o investigaţie care utilizează ultrasunetele şi, deci, este mult mai puţin nocivă. O femeie poate face mai multe ecografii în aceiaşi zi, fără să fie afectată.

Mamografia este o modalitate de explorare mult mai agresivă, ce foloseşte radiaţiile X, astfel că ea nu se poate face decât dacă este absolut necesar.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, din cauza toxicităţii crescute, mamografia este deseori înlocuită de medici cu RMN-ul sau cu tomograful. Mai trebuie precizat şi faptul că metoda utilizată este individualizată, deoarece sunt formaţiuni care sunt vizibile la ecografie şi formaţiuni care se văd mult mai clar la mamografie.

O altă metodă de diagnosticare este cea a ecografiei mamare la care se adaugă şi ecografia doppler. Aceasta din urmă arată dacă formaţiunea este puternic vascularizată, acesta fiind unul dintre semnalele că pacienta poate suferi de cancer. De altfel, cancerul aşa se formează, se «hrăneşte» cu foarte mult sânge pentru a se dezvolta”, a explicat dr. Mihaela Dancu, specialist în cadrul Clinicii New Life Diamond din Constanţa, cu competenţe în ecografie.

Când este nevoie de mai multe investigaţii

Medicul susţine că, de cele mai multe ori, o pacientă care are probleme la nivelul sânilor va avea nevoie de investigaţii şi la nivelul ovarelor şi chiar la glanda tiroidă. Motivul? Toate aceste organe sunt compuse din glande care „comunică” şi sunt legate între ele.

„Fiecărei paciente care are probleme la unul dintre organele amintite îi recomand investigarea celorlalte, pentru că pot prezenta risc de îmbolnăvire. Concret, dacă o pacientă are chisturi ovariene, atunci ea trebuie investigată şi la sâni. La fel şi în cazul uneia care suferă de o boală tiroidiană sau care are, în mod special, noduli tiroidieni.

Când se depistează o formaţiune la nivelul sânului, pacienta va fi evaluată prin ecografie mamară la interval de o lună, apoi la două luni, la şase luni şi la un an. Aceste consultaţii ne arată dacă nodulul sau formaţiunea a rămas la aceiaşi mărime sau dacă a crescut în dimensiuni.

În acest caz, pacienta este trimisă direct la chirurg, unde va suferi o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ţesutului afectat.

Este mult mai important ca boala să fie depistată în fază incipientă şi nu atunci când se metastazează, adică într-o fază a bolii în care nu se mai poate face nimic pentru ea”, a mai spus medicul.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană