Gestul banal pentru care românii care stau cu chirie la bloc pot primi o amendă de 1.500 de lei. Unul dintre cele mai comune motive de dispută între vecini este generat de zgomotele produse de chiriași, care pot duce chiar la aplicarea unor amenzi semnificative, dacă situația nu este gestionată corespunzător.
Există situații în care vecinii se simt deranjați de orice zgomot provenit din apartamentul închiriat, ceea ce poate conduce la reclamații către autorități. Acest lucru poate culmina cu aplicarea unor amenzi substanțiale. Deși în multe cazuri se poate ajunge la o înțelegere între părți pentru a asigura o conviețuire armonioasă, reacțiile exagerate ale vecinilor pot determina locatarii să se mute în cele din urmă din locuință.
Reacțiile exagerate ale vecinilor pot crea conflicte în evoluție între chiriași și proprietarii apartamentelor în care aceștia locuiesc. Deși chiriașii pot fi persoane cinstite și respectuoase care își doresc o conviețuire pașnică, vecinii lor, deținători ai locuințelor, pot interpreta orice zgomot ca fiind deranjant.
Citeşte şi: Cât este amenda dacă treci pe galben la semafor. Nu există şofer care să nu fi făcut asta!
Un exemplu elocvent este povestea unui chiriaș care, având doi copii mici, a fost nevoit să solicite sfaturi pe un grup de socializare, după ce vecinii săi s-au plâns constant de zgomotul pe care îl produceau copiii săi.
„Am o problemă și aș dori un sfat stau în chirie și am doi copii mici băiatul are 5 ani iar fetița 1 an. Vecinii de jos tot fac reclamații că îl aud pe băiat alergând prin apartament. Respect orele de liniște, dar ei vor și ziua să nu audă nimic. Dar asta e, așa e la bloc, zic eu, problema mea este că stau în chirie iar vecina de dedesubt este proprietară şi consideră că noi ar trebui să nu mișcăm în apartament. Doresc să știu ce tipuri de zgomote sunt considerate deranj”, a povestit un chiriaș pe un grup dedicat sfaturilor de la avocați.
Citeşte şi: Pentru ce mai poți fi amendat de controlorii STB. Nu te mai taxează doar pentru călătoriile fără bilet
Ceilalți utilizatori au început să-i dea sfaturi. Conform Newsweek, unii i-au transmis să scoată copilul în parc pentru a nu mai face zgomot, alții că trebuie să se mute. Într-un final, un avocat i-a dat soluția: „Spuneți-i că o înțelegeți că e supărată pe cum e construit blocul, că e neplăcut să auzi ce fac vecinii, însă la fel locuiți și dvs. dar pentru că o înțelegeți veți cumpăra un covor mai gros și o rugați-o și pe dumneaei să își fonoizoleze tavanul, așa încât cu ambele eforturi îi va fi bine. Altfel, nu aveți cum schimba lucrurile, un singur covor, oricât de gros, nu poate rezolva problema, trebuie să facă și ea un efort. Cam așa îi spuneți. Eventual îi lașați un bilet în ușă”.
Problemele dintre locatari pot deveni frecvente și tensionate, iar orice gest sau zgomot poate escalada într-o dispută. Legislația în vigoare stabilește orele de liniște, însă există cazuri în care asociațiile de locatari își impun reguli suplimentare.
Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, tulburarea liniștii locatarilor prin producerea de zgomote sau larmă între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, în funcție de intensitatea și frecvența deranjului. Pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1.000 de lei!