Gesturile prin care şoferii se dau de gol când au consumat alcool. Poliţiştii observă semnele încă înainte să îi oprească în trafic

Aproape orice șofer aflat sub influența alcoolului poate fi recunoscut în trafic datorită unor gesturi și comportamente specifice care, de cele mai multe ori, sunt observate rapid de polițiști. Acestea includ semne precum mișcări necontrolate, reacții întârziate sau o viteză neobișnuit de redusă de deplasare.
Filip Stan
10 nov. 2024, 09:11
Gesturile prin care şoferii se dau de gol când au consumat alcool. Poliţiştii observă semnele încă înainte să îi oprească în trafic

Deși aceste manifestări nu aparțin doar celor care consumă alcool, ci și șoferilor stresați sau nervoși, ele atrag atenția polițiștilor, care pot decide să oprească vehiculul pentru verificări suplimentare.

Unul dintre semnele distinctive ale șoferilor băuți este conduita imprecisă și neuniformă: vehiculele conduse de persoane aflate sub influența alcoolului pot oscila între linii, încălcând benzile de circulație sau rulând la viteze oscilante. De asemenea, șoferii care se află într-o stare avansată de ebrietate tind să circule la o viteză semnificativ mai mică decât viteza permisă, fie din cauza stării de amețeală, fie din cauza unei dificultăți de concentrare. Aceste comportamente sunt observate imediat de polițiști, care pot astfel lua măsuri rapide pentru oprirea vehiculului în trafic.

Pe lângă modul de condus, există și semne fizice care trădează consumul de alcool. Șoferii băuți pot avea ochii roșii sau lăcrimoși, vorbirea greoaie sau răspunsuri întârziate și neclare la întrebările ofițerilor de poliție. Aceste reacții sunt uneori însoțite de mișcări necoordonate, transpirație excesivă și priviri încețoșate, ceea ce face dificilă o aparență calmă și lucidă.

De asemenea, există situații în care șoferii uită să aprindă farurile, un gest aparent minor, dar care poate semnala consumul de alcool. Lipsa farurilor aprinse poate fi un indicator al neatenției, iar atunci când nu este vorba de o funcție automată a mașinii, poate atrage suspiciunea poliției. Însă pentru a evita o evaluare greșită, polițiștii caută de regulă și alte semne înainte de a decide dacă un șofer a consumat alcool sau droguri.

Polițiștii sunt de asemenea atenți la mișcările bruște sau la reacțiile lente ale șoferilor, alte semne care pot sugera că persoana se află sub influența băuturilor alcoolice. Consumul de alcool reduce semnificativ reflexele și capacitatea de a reacționa prompt, iar șoferii care frânează sau accelerează fără motiv clar pot atrage astfel atenția poliției. În plus, percepția slabă asupra distanței poate face ca șoferii să tragă brusc de volan, amplificând riscurile din trafic.

Citeşte şi: Dispar ghenele de bloc din București. Vor fi înlocuite cu zone pentru colectare selectivă

De asemenea, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului au dificultăți majore în a menține traiectoria dreaptă pe bandă. Alcoolul afectează echilibrul și coordonarea, determinând șoferii să alterneze involuntar benzile de circulație și să facă manevre nesigure.

În astfel de situații, agenții de poliție pun adesea întrebări specifice pentru a verifica dacă șoferul a consumat alcool. Modul în care o persoană răspunde la aceste întrebări și comportamentul general pot oferi indicii importante pentru polițiști, care sunt antrenați să recunoască gesturile suspecte și răspunsurile incoerente.

Conform sursei gorelick.com, aceste semne sunt suficiente pentru a atrage atenția poliției, care acționează prompt pentru a scoate din trafic șoferii aflați sub influența alcoolului, protejând astfel siguranța tuturor participanților la trafic.

Citeşte şi: Cu cât creşte pensia minimă de la 1 ianuarie 2025. Aproape cinci milioane de români vor primi mai mulţi bani în fiecare lună

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin