Gheorghe Falcă: „Este regretabil că ministerul condus de Cristian Ghinea nu a folosit experienţa românilor din Parlamentul European pentru PNRR”

Este regretabil că ministerul condus de Cristian Ghinea nu a folosit experienţa românilor din Parlamentul European pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), declară la RFI eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă.
George Russo
27 apr. 2021, 12:07
Gheorghe Falcă:

Gheorghe Falcă a precizat că nu s-a întâmplat „nimic catastrofal” în ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar consideră că s-a pierdut timp preţios. România va depune PNRR la Bruxelles pe 31 mai, conform anunţului făcut de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

În opinia lui Gheorghe Falcă, asta arată că România mai are de lucru.

„Confirmă că mai avem de lucru. Vreau să ştiţi că în Parlamentul European, doi români au fost raportori pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, domnul Siegfried Mureşan şi domnul Pîslaru, şi cred că trebuia să folosim munca acestor doi oameni. Apoi, tot în PE, eu am fost raportor din partea Partidului Popular European pe Semestrul European, care ne spune cum trebuie să gestionăm fondurile europene 2021-2027 şi cum trebuie să gestionăm PNRR. Regretabil este că ministerul nu a folosit experienţa acestor trei oameni care pot vorbi la concret”, precizează Falcă.

Eurodeputatul PNL explică ce anume ar fi trebuit să facă ministerul condus de Cristian Ghinea (USR PLUS).

„Ministerul este minister integrator. În momentul în care faci un plan, lucrezi cu fiecare minister, apoi tu trebuie să integrezi propunerile ministerelor pe cele şase direcţii pe care le-am aprobat noi în PE în 11 februarie, în momentul în care le integrezi, trebuie să prezinţi studiile, studiile de impact, studiile de trafic, reducerea CO2, modul în care vom face digitalizarea pe toate cele şase domenii şi apoi reformele pentru fiecare sistem. De aceea, aceste lucruri trebuiau prezentate şi aşa cum aţi văzut, s-a dus cu o mie de pagini şi s-a întors cu o sută de pagini de lucru, ceea ce până la urmă nu putem spune că e rău, spunem că e pe drumul bun, pentru că în această etapă sunt consultări care vor duce la un rezultat pozitiv”, a spus Falcă, conform News.ro.

Gheorghe Falcă spune în contextul problemelor legate de PNRR că nu s-a întâmplat nimic grav, dar crede că România poate îmbunătăţi PNRR

„Nu putem spune că s-a întâmplat ceva grav, dar putem spune că putem îmbunătăţi acest PNRR, folosind experienţa unor oameni, folosind capacitatea unor oameni care ştiu să administreze, care ştiu să aplice reforme în anumite domenii. Eu sunt în Comisia de Transporturi, am spus de mult timp că pe lângă metroul de la Cluj, trebuie introdus metroul de la Bucureşti la Otopeni, este în zona de mobilitate, în zona verde, în zona digitală, are toate cele trei mari componente acest proiect.

Mai mult de atât, atunci când vorbesc despre autostrăzi, noi trebuia să prezentăm impactul de mediu pentru aceste autostrăzi, să arătăm că o autostradă reduce dioxidul de carbon faţă de traficul care este acum în blocaj pe anumite drumuri naţionale. Mai mult decât atât, atunci când prevezi staţii de încărcare, nu prevezi doar 36. Regretabil este că pe traseul de autostradă noi nu avem trecute parcări securizate. Pentru aceste parcări securizate UE acordă fonduri suplimentare. Chiar România nu doreşte să se facă în ţară parcări securizate, există un document al ministrului Transporturilor, care opreşte existenţa parcărilor securizate în acest domeniu. De aceea, o discuţie cu oameni care sunt de meserie, eu sunt inginer constructor de căi ferate, drumuri şi poduri, am lucrat cu fonduri europene, sunt în Comisia de Transporturi la PE, ar fi ajutat până acum să fie mult mai bună prezentarea României”, afirmă europarlamentarul.

Întrebat dacă s-a pierdut timp şi dacă România s-a mişcat prea lent, eurodeputatul a răspuns: „Da şi poate am primit ceea ce am şi oferit. Eu îmi aduc aminte că în noiembrie s-a prezentat o primă formă a PNRR şi acea formă a fost atacată atât de domnul Ghinea, cât şi de cei de la PSD, deşi abia în februarie am aprobat noi modul în care va exista Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Eu cred că s-a greşit puţin şi la comunicare, că trebuia să spunem foarte clar: dragi cetăţeni din România, uitaţi, acestea sunt direcţiile, avem la dispoziţie aproape 30 de miliarde de euro, mergem în prima negociere cu un pachet de proiecte de 40 de miliarde de euro, vom negocia, astfel încât în timp de o lună să ajungem la 30 de miliarde de euro, să ne atingem interesele naţionale legate de modul în care funcţionează PNRR. Apoi, când te-ai întors din prima negociere, să fi spus tu ca ministru: am avut această negociere, mai avem de lucru în această zonă, vom corecta în această zonă, o să reducem în primă fază de la 40 la 35, apoi la 32 şi evident în final, după o lună de negociere, trebuie să ajungi la 30 de miliarde. De aceea, nu s-a întâmplat nimic catastrofal, pentru că în momentul în care tu te întorci acasă, vei lucra astfel încât într-o lună de zile să prezinţi un program viabil”.

Citeşte şi: Dan Barna, după ce a cerut demiterea lui Cîţu: „Am o relaţie foarte bună, colegială, cu premierul”

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A murit legenda handbalului
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Stargate: Parteneriat masiv de 500 de miliarde de dolari pentru infrastructura AI în SUA
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!