Gheorghe Falcă afirmă că România nu are acest spirit al reformelor şi avertizează că dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie din PNRR.
”Conform Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem şi de două ori pe an, deci la şase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relaţia dintre statul membru şi Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investiţiile prognozate în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme. S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori şi evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranşă, să fim cu jaloanele atinse”, a spus europarlamentarul PNL, la RFI.
Întrebat dacă banii sunt blocaţi în prezent sau pur şi simplu suntem în cadrul unui calendar, Gheorghe Falcă a spus că ”termenul blocaţi nu se potriveşte, pentru că dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii, ei se blochează natural”.
”Orice stat membru ştie că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. În schimb, aşa cum avem în PNRR, dar şi cum s-a aprobat anul trecut în bugetul UE, statul membru, ajungând la jumătatea perioadei de implementare a mecanismului de redresare şi rezilienţă, poate să facă mici modificări, care pot fi generate de faptul că am avut aceste evenimente geo-politice şi economice fără precedent, care au făcut unele modificări în preţurile pe care le-am resimţit şi atunci Comisia permite statelor membre să facă anumite modificări, dar din ce ştiu eu, greu se vor face modificări la reforme şi pot fi realizate modificări la investiţii, când statul constată că s-ar putea să nu atingă finalizarea acestor investiţii în 2026 şi să împartă anumiţi bani tot pe anumite direcţii”, a afirmat Falcă.
Despre riscul ca România să piardă acei bani din PNRR care ar urma să intre în ţară în martie, eurodeputatul PNL a afirmat că ”dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie”. ”Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie şi în momentul în care îţi finalizezi reformele, atunci vei lua tranşa, dar asta este destul de dificil pentru administraţiile locale şi administraţiile centrale care folosesc aceşti bani, pentru că aceste tranşe au un ritm de venire în ţară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investiţiile necesare, deci nu poţi merge foarte departe cu aşteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investiţiilor”, a mai explicat el. Gheorghe Falcă a menţionat că ”există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie”.
”Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcţii mari. Noi am finalizat protecţia avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de preşedinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a mai spus Falcă. Falcă a mai spus că Guvernul ”nu doar că ştia de aceste termene dar le-a şi negociat, ştia fiecare minister când trebuie să îndeplinească aceste reforme”.
”România nu are acest spirit al reformelor. Noi vorbim foarte mult şi la televizor, vorbim foarte mult şi în spaţiul public pe teme politice, dar reformele, care înseamnă asumare, care înseamnă schimbare, care înseamnă comunicare cu societatea lasă de dorit şi asta nu de azi-de ieri. Eu sper ca în aceste luni de zile, Guvernul şi miniştrii în special pe aceste domenii să fi lucrat, astfel încât la sfârşitul lui martie să trecem aceste legi prin Parlament. Avem şi nevoie de timpul de consultare, adică CE să verifice stadiul acestor reforme şi îndeplinirea corectă a acestor reforme şi evident să luăm această tranşă de peste trei miliarde de euro, care să ne permită să continuăm investiţiile majore în România, pentru că avem, har Domnului, o sumă foarte mare de bani şi o şansă foarte mare de a realiza investiţii majore, vorbim de autostrăzi, vorbim de căi ferate. Mai mult de atât, noi am aprobat săptămâna aceasta în Parlamentul European programul REPowerEU, vor veni încă 1,4 miliarde de euro pentru România, bani care vor merge în special în zona de eficienţă energetică, de a creşte independenţa energetică a fiecărei ţări faţă de Federaţia Rusă”, a afirmat el.
El a menţionat că ”Ministerul Muncii are un document realizat împreună cu Banca Mondială, cu referire la pensiile speciale, deci ministerul a fost ajutat de experţii BM să găsească soluţia optimă, pentru a rezolva cadrul pensiilor speciale”.
”Domnul ministru îl văd foarte vocal la televizor, dar suntem în urmă cu trei jaloane generate de Ministerul Muncii”, mai spune Falcă.