Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru. Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.
Preşedintele interimar al PNL Gheorghe Flutur afirmă că este nevoie de „înţelepciune, o maturitate şi un echilibru” să guvernezi într-o coaliţie, lăsând să se înţeleagă că îl susţine pe Nicolae Ciucă, care ar avea calităţile necesare pentru a-i conduce pe liberali.
„Nu am fost de acord ca aceste păreri diferite sau contre care apar public să se consume aici şi nu în coaliţie, până găsim un consens. Avem Congresul extraordinar de duminică, unul dintre principiile pe care premierul Nicolae Ciucă îl scrie în această moţiune este această fidelitate a guverna într-o mare coaliţie”, a declarat Gheorghe Flutur, vineri seară, la Antena 3.
El a subliniat că este nevoie de „înţelepciune”.
„Îţi trebuie o înţelepciune, o maturitate şi un echilibru să guvernezi într-o astfel de coaliţie. Că avem păreri diferite despre creşterea economică, despre măsurile economice, putem să avem, numai că semnalul dat populaţiei este confuz şi să ştiţi că aştept, după ziua de luni, să fie mai multă coerenţă în special în comunicarea publică a măsurilor. Premierul anunţă de luni aceste măsuri, pachetul economico-social”, a adăugat el.
Flutur a afirmat că „toate declaraţiile acestea publice, dacă nu suntem atenţi şi confuzionăm şi mai mult populaţia, care şi aşa acum este stresată, nu mai înţelege nimic”, consemnează News.ro.
Întrebat dacă i-a spus aceste lucruri şi fostului lider al PNL Florin Cîţu, Flutur a declarat: „Suntem în Congres extraordinar pentru că resetăm aceste lucruri. Adică încercăm să îmbunătăţim. N-am ieşit, pentru că am ieşit anul trecut noi, liberalii, suficient, vreo cinci luni, cu tot scandalul «festivalul democraţiei», nu ne-aţi văzut săptămâna asta cu acuze, dar e loc de mai bine, ca să vă răspund elegant, şi în comunicare şi în acţiune”.
Flutur a adăugat că „simte” că „o să fie în regulă”.
El a reiterat că, într-o coaliţie, este „mult mai coerent actul de guvernare dacă preşedintele partidului este şi premier”.
„N-aş spune de Florin Cîţu, pentru că până la urmă s-a retras, şi-a dat demisia, nu putem să ascundem, au fost aceste diferende, că unele dintre ele trebuiau să fie consumate în interiorul coaliţiei mai mult decât public, dar dincolo de asta trebuie să produci efecte. Lumea aşteaptă să livrăm ceva”, a subliniat liderul interimar al PNL.
El a precizat că momentul rotaţiei premierilor va fi respectat.
„Categoric da, şi e normal. Iunie anul viitor. Asta este înţelegerea, dar până atunci…. şi totuşi, suntem în aprilie… o oarecare supărare la bază a fost, mai ales aceste programe care se aşteptau în teritoriu, vine primăvara, ar putea să înceapă nişte lucrări. Însă n-am vrut să intru mai mult în această problemă pentru că am văzut o stare de calm în PNL şi oamenii au calculat”, a mai spus Flutur.
El a menţionat că până vineri seară 39 de organizaţii liberale au aprobat moţiunea lui Nicolae Ciucă.
„Eu sunt convins că se va închide şi această procedură, am respectat statutul, dar n-am lungit. Aşa, critici pot să fie de toate felurile, însă cadrul democratic categoric a fost respectat”, a punctat el.
Întrebat dacă Nicolae Ciucă este pregătit pentru a deveni liderul PNL şi prezidenţiabil, el a arătat: „O să fiu foarte sincer… Nicolae Ciucă e un om – când îl cunoşti mai bine îţi dai seama – foarte pragmatic, serios, cu o vorbă apăsată, dar fără patimi şi l-am văzut că ştie să selecteze şi oameni şi ştie să pună lumea la treabă, pentru că partidul şi coaliţia are nevoie de asta”.