Nu sunt cutremure care să facă mari probleme. Nu sunt periculoase. În Maramureș. În orice caz nu este o problemă”, a precizat fostul director al INFP – seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Marți, 6 iunie, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în zona Banat, județul Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea inițială de 5.2 pe Richter, majorată apoi la 5,3, la adâncimea de 15 kilometri, potrivit datelor INFP. Seismul s-a produs la 24 de kilometri de Arad și la 50 de Timișoara, fiind resimțit destul de puternic și la Lugoj sau la Cluj-Napoca.
Potrivit ISU Arad, până la ora 22.30 s-au primit 18 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcţie (coş de fum, bucăţi de faţadă) şi avarierea a două autoturisme.
Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele de la Arad: „Sunt de suprafaţă, care zdruncină mai puternic clădirile”
Întrebat despre urmări pe care le poate avea seismul din zona Banatului, simțit puternic în Arad, Cluj și Timișoara, Gheorghe Mărmureanu a menționat că „nu este vorba de urmări. Nu, nu e nici pe departe”.
Iar despre magnitudinea de peste 5 în zona Banatului unde s-au produs ultimele mișcări telurice, Mărmureanu a mai explicat „în aceste zone, cutremure mai mult de 6 (magnitudine, n.r.) n-au fost niciodată. Nu e cazul”.
„Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș, Carpații de Curbură. Și au apărut cutremure in partea vestica a Olteniei, dar de fapt se vede ca partea seismica a inceput să se dezvolte în partea Olteniei până în Banat. Pentru că dincol ode Banat au fost multe cutremure în anii 2000”, a explicat Gh. Mărmureanu.
Cutremur cu magnitudinea de 5,3, resimțit la Timișoara și Arad
Despre replici și alte seisme de magnitudine mai mare în zona Banatului, Mărmureanu a precizat că nu vor fi majore urmările și că doar în cazul unui cutremur mai mare în zona Vrancei „nu ar mai rămâne nicio temelie”.
Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, marţi seară, în judeţul Arad, fiind resimţit în mai multe oraşe din ţară, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului. IGSU a precizat că au fost primite şase apeluri la 112 (4 în judeţul Arad şi câte unul în Sălaj şi Maramureş) privind desprinderea unor elemente de construcţie. Până la 22.30, ISU Arad a primit 18 apeluri privind desprinderea unor coşuri de fum sau elemente de faţadă şi avarierea a două autoturisme.