Gheorghe Mărmureanu: „Numai Vrancea zgâlţâie serios România. Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând”

Grecia a declarat stare de urgenţă pe insula Santorini după ce o serie de cutremure au zguduit în această săptămână populara insulă turistică şi au determinat evacuarea a peste 10.000 de locuitori şi angajaţi, relatează Reuters. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un eventual mare cutremur în România
Filip Stan
10 feb. 2025, 08:48
Gheorghe Mărmureanu:

Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor, iar Gheorghe Mărmureanu explică ce efecte are unda seismică pentru România. Ministerul pentru Crize Climatice şi Protecţie Civilă a declarat că starea de urgenţă va fi în vigoare până la 3 martie, pentru a-i permite să răspundă nevoilor populaţiei şi consecinţelor activităţii seismice.

Seria de peste 8.000 de cutremure, din insula Santorini, Grecia, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale turiștilor, afectează și România? Seismologul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, dar și cercetător științific, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre activitatea seismică din Santorini, care a pus locuitorii pe fugă, dar și despre cea din România, în 2025.→

Gheorghe Mărmureanu, cercetător științific, a dorit să facă unele precizări, exclusiv pentru Click!, privind valul de seisme din insula Santorini, Grecia:

„Nu vă îngrijorați, acele cutremure sunt locale, nu au nicio legătură cu România. Eu am fost în foarte multe locuri din lume, pentru studii, dar în Santorini nu am mers tocmai pentru că nu ne afectează direct, sub nicio formă, chiar dacă par oarecum aproape de noi. Acolo, în Santorini, este o poveste mai veche, de-a lungul vremii s-a tot înregistrat o activitate seismică frecventă.

Cutremur cu magnitudinea 7,6. Imagini înfiorătoare dintr-un supermarket / VIDEO

Singura noastră grijă să fie Vrancea! Numai Vrancea zgâlțâie serios România, de aici au pornit cutremurele puternice, precum cel din 4 martie 1977, de peste 7 grade pe scara Richter. Cred însă că, potrivit calculelor, în următorii 5 ani, Vrancea va sta cuminte. Vor mai fi seisme în România, dar nu de intensitate foarte mare. Nici cutremurele din Turcia nu ne afectează, să nu se mai sperie românii. Unda seismică o virează, de la Istanbul, spre Africa de Nord, nu vine spre noi”.

Sfat pentru turiștii care vor să viziteze, în viitor, insula Santorini din Grecia
Gheorghe Mărmureanu îi sfătuiește pe turiștii români, care vor dori, pe viitor, să viziteze Santorini, după ce zona se va mai liniști, din punct de vedere seismic, să fie precauți:

„Eu nu spun ca turiștii să mai meargă sau să nu meargă, în vacanțe, în Santorini, după ce insula va fi redeschisă turismului, însă trebuie să fie precauți. Să învețe cum să se protejeze, în caz de cutremure. Am înțeles însă că mereu au fost, de fapt, avertizați, de ghizi. Există riscuri”, ne-a mai spus specialistul în seismologie, vestit în întreaga lume.

Cutremure mici și dese, în România, în 2025
Dar, și în România, anul 2025 a debutat cu o serie de cutremure de mică intensitate, de 2-3 grade pe scara Richter: „Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând. Unda sa de șoc s-a resimțit atunci și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Noroc că a fost foarte adânc și că nu a produs pagube majore. Vor fi cutremure mici și dese, asta e bine, astfel se evită un seism major”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Click!

 

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc următorul cutremur devastator în România: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”

Seisologul Gheorghe Mărmureanu dezvăluia pe 4 martie anul acesta, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria țării, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți, că nu trebuie să ne așteptăm la un alt cutremur de proporții catastrofale până în 2040.

Citește și: Cutremur cu magnitudine 5.5 în zona Vrancea. S-a simţit şi la Bucureşti. Update: Magnitudinea a fost revizuit la 5.3

Expertul a adăugat că următorul cutremur major în România va avea loc mai devreme decât ne așteptăm, dar nu în anii imediat următori. Acesta a subliniat că există o serie de observații importante în legătură cu activitatea seismică din regiunea Vrancea.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea Gheorghe Mărmureanu, la România TV.

Acesta a identificat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile la un cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona între Piața Romană și Unirii sunt identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

Citește și: Cutremur după inundații în România

În ceea ce privește pregătirea pentru un posibil cutremur major, Mărmureanu a asigurat că va anunța publicul dacă calculele sale indică o astfel de situație. El a menționat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.

Raed Arafat, despre valul de cutremure din Santorini: Autorităţile elene nu au solicitat ajutor prin Mecanismul de protecţie civilă europeană

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat sâmbătă, după valul de cutremure din Grecia, că autorităţile elene nu au solicitat ajutor prin mecanismul de protecţie civilă europeană, iar în cazul în care se solicită sprijin, cert că mai multe state europene, printre care şi România, se vor implica în acordarea sprijinului.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Digi24 că autorităţile din Grecia s-au mobilizat foarte bine în cazul cutremurelor din Santorini.

”Există acolo echipe de la EMAC, care este Serviciul de Intervenţie în caz de cutremur şi de cautare-salvare. Există acolo echipe mobilizate, medicale, au facilitat celor care vor să se evacueze voluntar, ca să poată să plece. Nu au cerut o evacuare în masa a populaţiei”, a spus Arafat.

El a precizat că există analize care au fost date publicităţii, care arată că riscul ca vulcanul să erupă este foarte mic.

”Există în continuare această activitate tectonică, care normal că a indus stres în populaţie, mai ales că au apărut şi cutremure peste 5 grade. În acest moment, starea de urgenţă a fost declarată până în 4 martie, timp în care se monitorizează şi dacă apar noutăţi se adaptează deciziile care le iau autorităţile la noutăţile care pot să apară. Clar este că nimeni nu poate să spună populaţiei staţi liniştiţi că 100% nu va fi nimic”, a subliniat şeful DSU.

Raed Arafat a mai declarat că, din punct de vedere al ajutorului, acesta se poate da doar la solicitarea statului.

”Autorităţile elene nu au solicitat ajutor prin mecanismul de protecţie civilă europeană, de regulă aşa acţionăm. În cazul în care se solicită sprijin, cert că mai multe state europene, printre care şi România, se vor implica în acordarea sprijinului. La acest moment nu s-a pus această problemă”, a mai spus Arafat.

Grecia a declarat stare de urgenţă pe insula Santorini după ce o serie de cutremure au zguduit în această săptămână populara insulă turistică şi au determinat evacuarea a peste 10.000 de locuitori şi angajaţi, relatează Reuters.

Ghid de supraviețuire, în caz de cutremur major

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne învață cum să ne comportăm, în caz de cutremur:

1. Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului

2. Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon

3. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta

4. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior

5. Protejaţi-vă capul şi faţa

6. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci

7. Dacă este posibil, închideți sursele de foc, cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic

8. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul

9. Deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; Ulterior, veți căuta să alarmați, prin diferite metode, vecinii, cât și echipele de salvare, de intervenție, de prezența dumneavoastră

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Noile funcții disponibile pe WhatsApp. Ce vor putea face de acum utilizatorii în aplicație
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Furtuni și vijelii. Vremea se dezlănțuie în următoarele săptămâni. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Schimbare majoră înainte de alegeri. Un nou nume devine favorit pentru Cotroceni
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă