Gheorghe Mencinicopschi, adevărul despre alimentele consumate zilnic de români. Medicul atrage atenţia asupra alimentelor care conţin aditivi şi care devin extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor. De exemplu, nu te-ai fi gândit niciodată că în smântână se mai pune şi cretă sau că în miere se mai bagă şi clei de oase.
Laptele, smântâna, mierea şi carnea sunt considerate alimente foarte sănătoase, însă medicul atrage atenţia că acestea ne pot face foarte mult rău dacă au aditivi.
Mencinicopschi explică în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?” modul în care se pot fi falsificate unele dintre cele mai sănătoase alimente.
De exemplu, medicul atrage ateţia că în lapte se poate pune apă, iar unii producători obişnuiesc să mascheze defectele sau să prevină alterarea cu ajutorul conservanţilor sau al substanţelor de neutralizare. Cu siguranţă nu te-ai fi aşteptat ca smântâna să conţină făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou şi chiar cretă.
Renumitul medic avertizează că nici untul nu este întotdeauna „curat”.
„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, a explicat medicul.
De asemenea, Mencinicopschi avertizează că brânzeturile sunt modificate prin înlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animală, adică praf din albuş de ou, plasmă sanguină, proteine vegetale din mazăre, cereale sau soia.
Un alt lucru şocant dezvăluit de renumitul medic este că mierea poate conţine amidon, gelatină sau chiar cu clei de oase.
Dacă te gândeai că măcar carnea este naturală, ei bine, nu este deloc aşa. Când pregăteşti o friptură la cuptor este posibil să ţii în mână carne dezosată mecanic. Producătorii nu vor să piardă nimic, aşa că ceea ce rămâne pe oase după dezosarea manuală este recuperat prin procedee mecanice. Numai că această carne are o valoare biologică şi microbiologică scăzută, după spusele prof. dr. Mencinicopschi, potrivit gânduridinierusalim.com.
Mai mult, carnea provenită de la un animal este adesea amestecată cu cea de la alt animal. Când cumperi carne de porc, gândeşte-te că s-ar putea să aibă în ea şi bucăţi provenind de la cal sau măgar. Carnea tocată, dar şi cârnaţii, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adăugarea de componente inferioare (şorici, tendoane, aditivi, soia, etc.).