UPDATE: Procurorii DNA au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar față de Gheorghe Nichita, primar suspendat al municipiului Iași, și efectuarea urmăririi penale în cazul acestuia pentru alte fapte.
Astfel, procurorii au extins cercetările față de Nichita și pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
La audierea de vineri a fost prezent şi avocatul fostei sale iubite, Adina Samson.
Nichita la DNA: Eu nu am luat legătura cu nimeni dintre cei cu care nu am voie
Primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că nu a încălcat condițiile controlului judiciar și că nu a luat legătură cu nicio persoană dintre cele cu care avea interdicție.
Întrebat dacă s-a întâlnit cu avocatul Adinei Samson, care ar fi venit să ceară arestarea lui pentru că ar fi încălcat rigorile controlului judiciar, Gheorghe Nichita a susținut: „M-am întâlnit. (…) Văd că insistă foarte clar asupra unui lucru. El este candidatul PNL la Primăria Iași și avocatul cui ați spus dvs. și atunci cred că lucrurile acestea explică foarte multe alte aspecte. (…) Eu nu am luat legătura cu nimeni dintre cei cu care nu am voie să iau legătură și am discutat chiar și cu procurorul că (…) am făcut astfel încât să nu încalc cu nimic controlul judiciar și acest lucru o să-l fac în continuare”.
El a precizat că a fost chemat la DNA unde i s-a adus la cunoștință faptul că „pe același fapte, nu pe altele, s-a dat altă încadrare juridică” și că s-a prelungit controlul judiciar și interdicția de a merge la serviciu în continuare. El a mai adăugat că i s-a comunicat și de o parte din cheltuieli care nu știe însă dacă sunt prejudicii.
Referitor la acuzațiile comunicate, Nichita a menționat că a văzut mai multe capete de acuzare cu infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și că procurorii au motivat prin faptul că au mai fost câteva declarații suplimentare care au apărut.
La rândul său, avocatul Adinei Samson, Dragomir Tomașeschi, a spus că a discutat în DNA despre arestarea din nou a primarului pentru că a încălcat controlul judiciar. El a acuzat faptul că Gheorghe Nichita ar fi avut numeroase întâlniri cu martorii din dosar, lucru interzis prin controlul judiciar, refuzând să dea numele acestora și negând totodată că ar fi mai căutat-o pe Adina Samson.
Despre clienta lui, avocatul a susținut că ”a fost chinuită de Nichita atâția ani”, că are reale probleme de sănătate, având nevoie de asistență psihologică, precum și că ar fi fost forțată de primar să aibă o relație cu el „prin ascendentul profesional”.
De asemenea, avocatul a confirmat că este înscris în competiția din PNL pentru Primăria Iași și că speră să îi ia locul în 2016 lui Gheorghe Nichita.
Gheorghe Nichita s-a autosuspendat din funcția de primar al Iașiului în urmă cu trei luni, după ce procurorii DNA au început să îl cerceteze penal. Tot în cursul lunii mai, Nichita s-a autosuspendat și din funcția de vicepreședinte al Partidului Social Democrat. El a revenit în funcție în urma unei decizii luate în urmă cu două săptămâni în cadrul BPJ al PSD Iași.
Citeşte şi: Judecătorii cer CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile lui Gheorghe Nichita
Nichita este cercetat sub control judiciar, fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada ianuarie-aprilie, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul poliției, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă, i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.