„Îi asigur pe cetățeni că apa caldă și căldura vor fi furnizate în flux continuu și la parametrii necesari în această iarnă. Avem asigurat stocul de gaze naturale prin semnarea convenţiei dintre RADET, ELCEN si ROMGAZ privind justificarea avansurilor de plată, agreată de Primăria Municipiului București, pentru repartizarea în avans de la bugetul local a sumei de 417 milioane lei, aproximativ 100 milioane euro. Aceste fonduri vor fi utilizate exclusiv pentru aprovizionarea cu gaze naturale, astfel încât stocul necesar pentru funcționarea RADET să fie asigurat pentru iarna 2016- 2017”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Edilul a adăugat că a inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea acestei convenții, realizat în conformitate cu articolul 5^1 alin. (3) al Ordonanței Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, proiect care va fi supus aprobării CGMB în şedinţa de luni, 31 octombrie.
„Acționăm astfel încât activitatea Regiei, în urma reorganizării, să fie eficientizată și să asigure servicii de calitate pentru cetățeni. Nu se pune problema falimentului Regiei, măsura insolvenței fiind, așa cum am declarat în repetate rânduri, singura soluție viabilă pentru continuarea activității RADET în folosul bucureștenilor”, a mai spus primarul general.
Firea: Convenţie RADET – ELCEN – Romgaz semnată, pentru achitarea în avans a gazelor
Reprezentantul administratorului judiciar al Regiei, Rominsolv SRL, Gheorghe Piperea, a declarat că: „În momentul de faţă, categoric si cu toata responsabilitatea, din analiza facută, pot spune ca nu există temeri în ceea ce priveşte o eventuală intrare în faliment a regiei. Asta nu înseamnă că RADET este într-o situatie deja rezolvata în 20 de zile, poate fi o chestiune de luni sau de ani de zile, ne concentram în prezent pe ceea ce inseamna activitatea curentă, bineinţeles împreună cu administratorul special şi cu sprijinul esenţial al Primăriei Municipiului Bucureşti”.
Gheorghe Piperea a mai arătat că se lucrează la o noua organigrama a regiei, care „să dea coerenţa fluxului decizional in interiorul entităţii” şi la modalitaţi de a eficientiza încasările de facturi de la asociatiile de locatari.
„În prezent, ca efect imediat al deschiderii procedurii insolventei, toate popririle care erau efectuate de creditori, in principal Elcen, pe creantele de recuperat de la asoctiatiile de locatari, sunt ridicate, iar acestea platesc direct catre regie. De asemenea, sunt ridicate toate popririle si de pe conturile bancare, ceea ce înseamnă că aceste conturi sunt operate de administraţia RADET, fara restricţiile existente inainte de deschiderea procedurii de insolventa”, a mai spus administratorul judiciar al RADET.
La rândul său, Sorin Chiriţă, administratorul special al RADET, a prezentat starea sistemului de termoficare. Astfel, din cauza popririi conturilor, din planul de lucrări propuse a fi executate cu terţi (28 de lucrări) în 2015 – 2016 nu a fost executată nici o lucrare si nu s-a putut asigura fluxul necesar de materiale şi nu s-au făcut probe de presiune pe reţeaua primară. Tot din cauza lipsei materialelor (generate de lipsa fondurilor), planul de lucrări care trebuia executat cu angajaţii regiei s-a realizat în proporţie de aproximativ 50%, respectiv 56 de lucrări din 99 lucrări.
Sorin Chiriţă a mai adăugat că, „ un prim efect al declarării stării de insolvenţă, a fost deblocarea situaţiilor contractuale cu furnizorii astfel încât să fie asigurate condiţiile pentru o intervenţie rapidă în cazul avariilor accidentale”.
Administratorul special al RADET a precizat că pentru sezonul rece,” la nivelul regiei, s-a constituit un dispecerat comun alături de reprezentanţii ELCEN, iar personalul RADET este implicat in efectuarea ultimelor pregatiri si reparatii in vederea asigurarii confortului termic pe perioada iernii. O altă măsură dispusă a avut în vedere asigurarea stocului de combustibil lichid uşor şi stocul de sare necesar pentru Casa Presei Libere şi începând cu data de 01.11.2016, în cadrul secţiilor de transport distribuţie şi furnizare se va asigura permanenţa (schimbul II) de catre ingineri, tehnicieni şi maiştri”.
De asemenea, Sorin Chiriţă a mai completat că, în cadrul fiecarei secţii de transport distribuţie şi furnizare, funcţionează deja dispecerate şi echipe de intervenţie care asigură permanent preluarea şi rezolvarea reclamaţiilor.
În ceea ce priveşte numărul asociaţiilor care nu doresc încălzire, acesta a scăzut de la 3.145 (în 10 octombrie 2016), la 83, în data de 25 octombrie.