Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca nefondat apelul lui Gheorghe Ştefan, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa primită în ianuarie 2017 la Tribunalul Bucureşti, de trei ani de închisoare.
Gheorghe Ştefan a fost judecat în baza acordului de recunoaştere a faptelor încheiat cu procurorii în dosarul finanţării ilegale a PSD.
În 13 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurorii DNA Ploieşti cu Gheorghe Ştefan, dispunând ca acesta să execute trei ani de închisoare pentru faptele pe care le-a comis în perioada în care era vicepreşedinte al PDL şi primar al municipiului Piatra Neamţ, respectiv trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani sau alte foloase necuvenite.
Instanţa a mai dispus ca de la Gheorghe Ştefan să fie confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Ştefan, până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro, arată News.ro.
Potrivit deciziei instanţei, pe perioada executării pedepsei cât şi trei ani după, Gheorghe Ştefan nu va putea fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi va avea interdicţie de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de Gheorghe Ştefan la Curtea de Apel, care a dat în 19 aprilie decizia definitivă în acest dosar.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 – 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.
În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan ”i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.
”Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor”, potrivit DNA.
În paralel, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru partidul din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord.
La începutul lunii octombrie 2016, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Microsoft”.
În dosarul finanţării ilegale a PDL, pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan. Dosarul a fost trimis atunci la instanţa supremă, care ulterior a decis ca Vasile Blaga să fie judecat la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta nu mai este parlamentar.
Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.
Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip „fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.
Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme „fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.
Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.