Cercetători de la Earth Institute din cadrul Universității Columbia au comparat imagini satelitare moderne cu date despre creșterea și topirea ghețarilor rezultate în urma analizelor mostrelor forate din gheață.
„Dacă încercăm să comparăm rata cu care acești ghețari s-au retras în ultimii o sută de ani cu cea în urma căreia au dispărut în urmă cu 8.000 de ani vom observa că rata de retragere din ultimii o sută de ani a fost de două ori mai mare decât atunci când a fost înregistrată dispariția lor naturală forțată„, a declarat William D’Andrea, paleoclimatolog în cadrul Lamont-Doherty Earth Observatory de la Columbia University.
Cercetătorii au reușit să măsoare mișcările din vechime ale ghețarilor pe baza fragmentelor de nămol și a sedimentelor extrase din mostrele de gheață colectate dintr-un lac glaciar din sud-estul Groenlandei și, pentru a avea o imagine regională, au luat mostre și din Islanda, respectiv Insula Baffin a Canadei, conform blogului ‘State of the Planet’ al Earth Institute (Columbia University). În timp ce se deplasează, ghețarii sfărâmă terenul care se află dedesubt și, cu cât se deplasează mai repede, cu atât mai multe sedimente sunt colectate dedesubt, fiind apoi spălate în aval de apa care rezultă din topirea ghețarilor.
În ultimele câteva mii de ani ghețarii din Groenlanda au avut parte de mai puțină lumină solară în timpul sezonului de vară, ceea ce ar putea sugera că au avut parte de o creștere lentă, dar constantă. Însă efectele încălzirii climatice ca urmare a intervențiilor umane în natură au determinat temperaturi tot mai mari în cursul sezoanelor de vară, diminuând efectele pozitive obținute în timpul lunilor de iarnă și determinând accelerarea ratei de topire a ghețarilor, conform lui William D’Andrea.