Ghețarul Thwaites, supranumit şi „Gheţarul Apocalipsei” – de dimensiunea aproximativă a Floridei – este un elefant în camera oamenilor de știință, care încearcă să facă predicții la nivel global de creștere a nivelului mării. Acest flux masiv de gheață se află deja într-o fază de retragere rapidă, ceea ce duce la îngrijorare larg răspândită cu privire la cât de mult sau cât de repede se topeşte gheața în ocean.
Impactul potențial al retragerii lui Thwaites este înfiorător: o pierdere totală a ghețarului și a bazinelor de gheață din jur ar putea ridica nivelul mării de la 1 la 3 metri.
Un nou studiu publicat în Nature Geoscience, condus de geofizicianul marin Alastair Graham, de la Colegiul de Științe Marine din Universitatea din Florida de Sud, adaugă motive de îngrijorare. Pentru prima dată, oamenii de știință au cartografiat la rezoluție înaltă o zonă critică a fundului mării în fața ghețarului, ceea ce le oferă o fereastră asupra a cât de repede s-a retras Thwaites în trecut. Imaginile uimitoare arată caracteristici geologice care sunt noi pentru știință și oferă, de asemenea, un fel de bilă de cristal pentru a vedea viitorul lui Thwaites. La oameni și la straturile de gheață deopotrivă, comportamentul trecut este cheia pentru înțelegerea comportamentului viitor.
Echipa a documentat peste 160 de creste paralele care au fost create, ca o amprentă, pe măsură ce marginea anterioară a ghețarului s-a retras și s-a balansat în sus și în jos odată cu mareele zilnice. „Parcă te uiți la un mareometru de pe fundul mării”, a spus Graham, citat de phys.org. „Chiar sunt uluit cât de frumoase sunt datele”.
Pe lângă frumusețe, ceea ce este alarmantă este rata de retragere a lui Thwaites. La un moment dat în ultimii 200 de ani, pe o durată de mai puțin de șase luni, partea frontală a ghețarului a pierdut contactul cu creasta fundului mării și s-a retras cu o rată de peste 2,1 kilometri pe an – de două ori mai mult decât rata documentată folosind sateliți între 2011 și 2019. „Rezultatele noastre sugerează că pulsuri de retragere foarte rapidă au avut loc la ghețarul Thwaites în ultimele două secole și, posibil, chiar la jumătatea secolului al XX-lea”, a spus Graham.
„Thwaites se mai ține într-un fir de păr, la propriu, și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat – chiar de la an la an – odată ce ghețarul se desprinde de fundul mării”, spune şi Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey și coautor al studiului. Impactul asupra omenirii va fi devastator, în condiţiile în care, potrivit Națiunilor Unite, aproximativ 40% din populația lumii trăiește pe o rază de 90 de km de coastă.