„Spun din nou că noi cei din comunitatea bancară nu dorim să menţinem clauzele abuzive în contracte, nu vrem să avem un sistem bancar în care fiecare bancă să facă ce doreşte. Însă ceea ce nu am acceptat si nu vrem să se aplice este ca odată depistată o clauză cu caracter abuziv şi depistarea e validată de o instanţă din România cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauză declarată abuzivă să fie extinsă la toate contractele băncii sau la toate băncile”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
El a reiterat ideea că atunci când o clauză este considerată abuzivă, decizia să aparţină unei instanţe superioare din România, considerând că decizia ar trebui luată după ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.
Întrebat dacă modificările Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori vor intra în vigoare la 1 iulie, aşa cum este prevăzut, Gheţea nu a putut da un răspuns cert în acest sens.
„Mi-e greu să dau un răspuns dacă se aplică de la 1 iulie. Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justiţiei, la Parmalent şi BNR, aşteptăm să fim chemaţi să ne spunem punctul de vedere. Noi nu cerem să nu se aplice Legea 193, ci vrem să mergem şi să ne judecăm până în pânzele albe, drept pe care-l cer şi pentru bancă şi pentru client”, a explicat Gheţea.
Comunitatea bancară a solicitat BNR să facă un studiu privind clauzele abuzive la nivelul sistemului bancar, cu date de la fiecare bancă, urmând ca banca centrală să înainteze concluziile studiului la Parlament.
Gheţea a menţionat, răspunând unei întrebări, că CEC Bank nu a avut niciun proces colectiv sau individual prin care un client să ceară modificarea clauzelor contractuale, considerând că banca nu are clauze abuzive în contractele sale.